Připomínáme, že oslavy odstartovaly výstavou výtvarných prací dětí na téma „Moje škola" v Rabasově galerii. Vernisáž v synagoze byla zahájena koncertem žáků. (Výstavu si určitě nenechte ujít, potrvá do 5. června.)

Oslavy pokračovaly v pátek dopoledne během na 130 metrů přímo na Husově náměstí. Symbolické závody (štafety) čekaly jak na jednotlivce, tak na celé třídy prvního i druhého stupně školy. Otec myšlenky, učitel Petr Suk, vysvětlil: „Prostě jsme si řekli – sto třicet let rovná se sto třicet metrů. Děti uběhnou za každý rok jeden symbolický metr. Účast je zcela dobrovolná."

Ředitel školy Zdeněk Brabec považoval běh za fantastický nápad. „Máme na škole silně pozitivní vztah ke sportu a tento závod byl právě toho výrazem." To pro ilustraci dokládají nedávné úspěchy žáků v této oblasti, a to i v rámci České republiky. Například republikové finále atletické soutěže družstev Pohár rozhlasu, kde děti z této školy vybojovaly historické 3. místo. Nebo Štafetový pohár či Odznak všestrannosti olympijských vítězů, kde Dominik Burdych vyhrál 3. místo.

Další akcí, kde se v pátek sešlo kolem osmdesátky sportovně laděných žáků druhého stupně, byl turnaj ve hře zvané frisbee.
„Děti si mohly samy vybrat, co budou chtít třetí a čtvrtou vyučovací hodinu absolvovat. Některé šly sportovat, jiné se třeba zúčastnily besedy se spisovatelkou Jaroslavou Pechovou," nastínil Zdeněk Brabec. Další školáci ze „dvojky" se dozvěděli něco o historii města Rakovníka a své školy díky pracovnici Státního okresního archivu v Rakovníku Renatě Mayerové, nebo se dívali na loutkové divadlo v němčině. „Přišel mezi nás malíř Dalibor Blažek, a tak s ním a paní učitelkou Evou Bricínovou mohli vyzkoušet, jak se dělá animovaný film. Animace by měla být v sobotu hotova a bude se pouštět návštěvníkům Dne otevřených dveří na interaktivní tabuli," popsal ředitel školy Zdeněk Brabec.

Děti si dále mohly poměřit síly v piškvorkách a ty starší i v počítačových hrách a formulích.

Stěžejní program oslav pro hosty školy byl nachystán na sobotu, kdy škola pořádala Den otevřených dveří. Hosté se seznámili s výstavou historických dokumentů, fotografií a expozicí k 700. výročí narození Karla IV. Čekalo je pěkné vystoupení žáků, pěveckého sboru školy a ženského pěveckého sboru Magistrae Raconenses.

Líbila se rovněž výstava žákovských prací na dvoře školy, kterou podtrhla příjemná hudba i pohoštění. A také samozřejmě pracemi dětí pěkně vyzdobené učebny. „Příprava na oslavy nás stála hodně času a sil. Chystali jsme totiž i více souvisejících akcí, a proto personál školy, vedení, učitelé i žáci měli práce dost a dost. Přihlédněme i k tomu, že je to náročnější kvůli blížícímu se závěru školního roku. Dopředu nás ale všechny hnala vize hezkého prožitku pro děti a případná spokojenost bývalých učitelů, žáků i veřejnosti, která se přišla na oslavy podívat," konstatoval k oslavám Zdeněk Brabec.

Zdeněk Brabec na otázku Rakovnického deníku – co by škole do budoucích let popřál – odpověděl: „Ve školství je to vždy náročné. Přicházela a přichází řada změn, ale já bych chtěl popřát, aby škola zůstala stále mladou, a to díky dětem snad dokážeme. A také to, aby i učitelé byli duchem stále mladí. Aby děti měly naši školu rády a rodiče s námi co nejvíce spolupracovali."

Den otevřených dveří si nenechala ujít ani bývalá učitelka školy Jana Smýkalová, která škole popřála: „V této škole se mi moc líbilo, a proto jí přeji dalších sto třicet krásných let existence. Zároveň jsem moc ráda, že tu učí moje dcera Radka Koubová." Na bývalou školu se přišla podívat Ludmila Svobodová z Rakovníka s manželem Martinem a sedmiletým Ondrou: „Mám tuhle školu ráda. Chodila jsem sem v letech 1984 až 1991 a dnes sem chodí obě naše děti. Dcerka tady má dnes vystoupení." Bývalý žák Václav Tvrdý zavzpomínal: „Do této školy jsem chodil v letech 1949 až 1953 a řeknu vám, že nás tehdy bylo ve třídě hodně. Čtyřicet čtyři žáků! Naším třídním učitelem byl pan Stránský. Vzpomínám na ty časy moc rád."