Nový kastelán Petr Slabý byl jmenován na základě výběrového řízení, které vypsal v listopadu Národní památkový ústav v Praze.

Jen připomínáme, že se tak stalo na základě rezignace kastelána Luďka Frencla, který tento krok tehdy vysvětlil Rakovnickému deníku takto: „Je to z osobních, rodinných a zdravotních důvodů. Funkci budu postupně předávat zhruba do Vánoc."
A tak se i stalo. Pověřeným kastelánem byl od prvního listopadu Lukáš Kunst, zástupce kastelána Karlštejna.
Luděk Frencl věnoval hradu Křivoklátu téměř jedenáct let práce. Při odchodu ještě řekl: „Jsem rád, že je hrad Křivoklát stavebně stabilní, ekonomicky soběstačný, má připraveny projekty k realizaci velkých oprav. Stoupá mu návštěvnost a tržby a je cílem výletů mnoha návštěvníků."

Dle Lukáše Kunsta se bude hrad předávat zhruba čtrnáct dnů. „Hrad Křivoklát je obrovský objekt a bude tedy trvat několik dnů, nežli se předá veškerá agenda," vysvětlil Kunst s tím, že na hradě bude zřejmě kvůli předávání působit ještě v lednu a v únoru.
Padesátník Petr Slabý prý přichází na Křivoklátsko z města Litomyšl. „Vím jen, že už má s památkovou péčí zkušenosti. Více se dozvím, až budeme spolu hovořit osobně," doplnil Lukáš Kunst.
Z

Křivoklátu si Kunst prý bude odvážet jen ty nejlepší dojmy. „Vše skvěle klapalo, nenašel jsem zde během svého působení žádnou komplikaci. Myslím, že se Advent velice vydařil. Kdyby byl rok 2015 alespoň tak úspěšný, jako byl ten letošní rok na hradě Křivoklátě, tak by to bylo perfektní," popsal Lukáš Kunst.

Akce, na které byli návštěvníci Křivoklátu navyklí, se prý rušit nebudou. Vše zůstává dle Lukáše Kunsta při starém. „Fungují dobře mnoho let a není tedy důvod je rušit. Byla by chyba nemít Velikonoce, Advent, Křivoklání či Křivořezání na hradě Křivoklátě. To vše bychom velmi rádi zachovali," zdůraznil Kunst.

V plánu je ale také v létě jedna velká novinka. „Tu si ale zatím ponecháme jako překvapení. Je teprve ve fázi příprav," dodal Kunst s tím, že je možné, že u festivalu Léto na Křivoklátě možná dojde k dílčí změně dramaturgie. „Pan kastelán Petr Slabý má zkušenosti s pořádáním velkých společenských akcí a slavností. Má pár nápadů, které by Léto na Křivoklátě mohly obohatit," upozornil Lukáš Kunst.