I když uplynula krátká doba, Radek Vlasatý, předseda Místní organizace Českého rybářského svazu Nové Strašecí, ho hodnotí jako slušný: „Vylovili jsme jedenáct metrických centů kapra, čtyři metrické centy amura a dva až tři metráky lína. Ryby byly velmi hezké. Ty, které měly při jarním výlovu jeden a půl kilogramu a vraceli jsme je zpět do rybníka, nyní vážily tři a půl až čtyři kila."

Nový rybník patří k chovným, takže se tu ryby dobře přikrmují. Navíc letos v teplém počasí bylo ve vodě hodně planktonu, takže ryby měly dostatek přirozené potravy.

Rybník se k výlovu připravuje zhruba týden předem. To se upouští voda na minimum, aby ryby nepadly. Dále se ryby stáhnou sítí a natlačí co nejblíže k lovišti. Pak už to jde ráz na ráz. Ryby se vypustí do sloviště, odkud je rybáři loví a rychle nakládají do nádob. Další kolegové je odnášejí, brakují (třídí podle druhu) a přendavají do kádí s vodou. Tuhle práci zvládalo zhruba třicet rybářů z místní organizace, a i když bylo chladno, což rybám prospívá, pořádně se u toho zapotili. Některé ryby putovaly jako matečné do rybníka Horní Podhůrka, část pak do ostatních rybářských organizací. A hlavně čerstvé ryby si nakupovali návštěvníci. Vybírali si štiku, amura nebo kapra.

Pro potěchu oka hlavně dětí tu byl obrovský sumec, štika, lín a další ryby. Právě to byl důvod, proč pozvat k výlovu veřejnost: „Chtěli jsme něco udělat pro lidi a přilákat je k rybníku, aby viděli, jak se takový výlov dělá a mohli si koupit živé ryby. Dali jsme to také vědět plakáty po městě. Pozvání k výlovu bylo i na internetových stránkách," uvedl předseda Radek Vlasatý. Po celou dobu výlovu se mohli vymrzlí zvědavci občerstvit kávou, čajem, grogem, nebo si dát klobásu.

Rybáři dostávali od návštěvníků také zajímavé dotazy, například kdo je největší nepřítel rybářů. V Novém Strašecí jsou to norci, volavky, ale i jiní ptáci. Kromě toho i vydry, které se vrátily do místních vod.

Do sádek rybáři vysadili malé candáty a vydry jim je vybraly.

Důvod k podzimnímu výlovu byl praktický. Po tom jarním nenatekla za celou sezonu voda do sádek, takže sádky byly bez vody. „Sádky jsme využívali až nyní ke konci roku, kdy do nich zčásti natekla voda. Stejně v této chvíli rozhodujeme o tom, jak sádky zabezpečit proti vydře, protože nám vybrala candáty i kapří násadu. Chtěli bychom je nějak oplotit a zahradit, aby se do nich vydra nedostala," plánoval Radek Vlasatý.

Pokud jste letošní výlov nestihli, počítejte s ním příští rok na podzim. Opět to bude podívaná pro veřejnost.