V soutěži o zlatou kuklu účastníky čekaly úkoly v teoretické a praktické části. V teorii museli splnit testy ze znalostí technologie a bezpečnosti práce. V praxi pak dělali tupý svár.

„Teoretickou část jsem udělal na plný počet bodů. Z toho jsem měl radost. To se povede málokomu. Samotný svár se hodnotí sto body. Získal jsem devadesát pět bodů. Svařoval jsem v ochranné atmosféře odtavující se elektrodou. Je to nejpoužívanější metoda, ve které se většinou vyhrává," popisoval Jakub Březa, který se speciálně připravoval ještě s dvěma žáky na soutěž pod vedením učitelů odborné výchovy.

Ilustrační foto
Stavba D6 se opět posouvá. Začne v listopadu

Nabyté dovednosti určitě využije a již využívá v praxi, protože jak říká, bez svařování to nejde. „Svařování je dnes na velmi vysoké úrovni a to je dobře, protože to ušetří spoustu práce. Při opravě traktorů se svařují hodně plechy a to nejlépe jde právě touto metodou," řekl Jakub Březa. V loni skončil v této soutěži druhý ve svařování obalovanou elektrodou a řekl si, že musí mít doma zlatou kuklu. To se mu letos splnilo.

Mistrovství ČR oboru opravář zemědělských strojů také nebylo jednoduché. „Je to obsáhlý obor a za tři roky je těžké se vše naučit. Soutěžící, jak jsem je pozoroval, byli většinou specialisté na mechaniku a motory. To není úplně moje specializace. Já se zabývám hlavně svařováním, strojním a ručním obráběním. V tom jsem měl výhodu. Nikdo tam nebyl schopný dělat na soustruhu," uváděl Jakub Březa.

O titul Vesnice roku usilují i Středočeši.
O titul Vesnice roku usilují i Středočeši

Na každý úkol měli soutěžící půl hodiny. To není mnoho, protože se musí popsat bezpečnost práce a každou pracovní operaci zvlášť. Kromě praktické části žáci museli zvládnout teoretické testy technologie oprav, poznávání nářadí, svařování a další dovednosti.

Teď má Jakub Březa před sebou závěrečné zkoušky. Po té zůstává v oboru. Bude pracovat jako autoklempíř.