U šanovského rybníka už chytila okouna. Jinak také lína i candáta. Děda právě vytáhl osmapadesáticentimetrového kapra. František Hora je už zkušeným rybářem. Na ryby chodí přes třicet let. Přitáhl ho k tomu pantáta.

„Rybařím vlastně všude. Jezdím i na řeku, třeba na Berounku. Ale tam jsem letos ještě nebyl. Nevychází mi čas. Objíždím s vnučkou závody. Na závodech u Karlových Varů jsem chytil devět kaprů. To bylo na závodech nejvíce. Byl jsem čtvrtý." Jednou vytáhl sedmikilového kapra. Na rozdíl od některých rybářů ryby rád jí. Kapra má nejraději jako řízek, ale studený. Z bílé ryby připravuje salát.

Rybí salát Františka Hory:

Ryba se nejprve nasolí, nechá půl hodiny odležet. Poté se naloží na pět, šest hodin do octa, aby změkly malé kostičky. Pak se ryba z octa vyndá, větší kosti se vyberou. Z masa se vymačká ocet a roztrhá se na kousky. Přidá se vařená mrkev, krájená cibule na plátky nebo na kostičky. Pak se doplní majolkou a tatarskou omáčkou v poměru na půl kila ryby jedna malá tatarská omáčka a půl majolky. Pak stačí už jen promíchat a nechat odležet v lednici.