Až teprve prvního srpna zahájí provoz alespoň jedna mateřinka V Lukách. Další rakovnické mateřské školy otevřou své brány pro děti až počátkem druhého týdne před koncem prázdnin. Výjimkou zůstane pouze Mateřská škola Průběžná, a to kvůli rekonstrukci, respektive zateplení budovy. „Rodiče byli s touto situací v dostatečném předstihu seznámeni a mají možnost umístit své děti, po předchozí domluvě, v jiné mateřské škole ve městě," informovala Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Jenže. Nemožnost umístit své dítě do mateřinek trápí rodiče. Znovu po roce tak řeší starý problém. Kam o prázdniny s dětmi? Každý tento problém řeší jinak. Většinou ale rodiče posílají své děti na tábory. „Nechci to zakřiknout, ale náš syn Petr jezdí na tábor pravidelně a vždy se hrozně těší. Je tak pro nás snazší rozplánovat pak prázdniny. Když se vrátí, tak poté je s námi, to už začíná dovolená nám, rodičům," řekla Rakovnickému deníku Petra Novotná. Takovéto štěstí však ale nemají všichni rodiče. Buď jejich ratolesti na tábor nechtějí, nebo si jej rodiče nemohou dovolit.

„Jsem matka samoživitelka a na tábor zkrátka nenašetřím. Jedinou možností pro mne jsou moji rodiče. I ti ale ještě chodí do zaměstnání," svěřila se Rakovnickému deníku Veronika H., která z pochopitelných důvodů nechtěla uveřejnit celé své jméno. Zároveň poznamenala, že vždy zhruba v březnu či dubnu mají rodinnou „poradu", kde dvouměsíční prázdniny řeší s rodiči.

„Rozplánujeme si dovolené tak, aby nám to pokrylo z větší části prázdniny. Jakmile je to možné, jde kluk poté do školky. Nebýt rodičů, nevím, jak bych vše zvládala," dodala paní Veronika. Maminky také poukazují na to, že dříve trávily, stejně jako další děti, více času u babiček a dědečků. „Dnes to ale nejde. Rodiče jdou do důchodu za několik let. Za dřívějšího režimu by si již užívali důchodu. Tím nechci nějak období před rokem osmdesát devět vychvalovat, ale neustálé zvyšování věku odchodu do důchodu podle mého ničemu nesvědčí," reagovala Lenka Novotná.

Kdy otevřou školky?
MŠ V Lukách 4. srpna
1. MŠ Rakovník 18. srpna
MŠ V Parku 18. srpna
MŠ Šamotka 18. srpna
MŠ Vinohrady 18. srpna
MŠ Klicperova 25. srpna
MŠ Průběžná z důvodu rekonstrukce uzavřena celé prázdniny
Zdroj: MěÚ Rakovník