VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kamil Březina přeje Karlu Gottovi, aby vše zvládl

Rakovník – Dnes vám přinášíme druhou část rozhovoru s pedagogem, vyučujícím chemie na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku, Kamilem Březinou.

4.1.2016
SDÍLEJ:

Kamil Březina u maturitní zkouškyFoto: archiv K. Březiny

Hovořili jsme spolu na téma maso. Říkal jste, že vás, jakožto člověka, který vystudoval na vysoké škole obor technologie masa, baví vaření. Zmínil jste se, že máte rád maso vepřové i hovězí, a co kuřecí? Neobáváte se ho?

Byla vlna, kdy lidé měli obavu jíst drůbeží maso. Ta už trochu odezněla. U nás, v České republice, je už myslím většina masa na trhu bezpečná, veterinárně ošetřená. Rozhodně bych se proto nebál jíst kuřecí ani hovězí maso, kdy se lidé báli nemoci šílených krav. Ta u nás nehrozí. Hovořil jsem na toto téma nedávno s profesorem Petrem Pipkem na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Říkal, že ani on sám se nebojí jíst hovězí maso.

Jak se díváte na vegetariánství a veganství?
To je každého osobní rozhodnutí. Kdo je vegetarián a jí alespoň jiné živočišné bílkoviny: jako je tvaroh, sýry a mléko, tak si bílkoviny obsažené v mase tímto plnohodnotně nahradí. Kdo je klasický vegan, tak tam je zajištění přísunu bílkovin komplikovanější i z toho důvodu, že máme bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné. Ty plnohodnotné obsahují všechny esenciální, nepostradatelné aminokyseliny, které potřebujeme. Ty jsou zejména živočišné. Zatímco bílkoviny neplnohodnotné – tam chybí některá esenciální kyselina, kterou si naše tělo neumí vytvořit samo, a ty jsou právě obsaženy spíše v rostlinných zdrojích. U veganů by mohl nastat trochu problém zejména u rostoucího organismu – tedy u dětí. Mohlo by dojít k tomu, že bude aminokyselina chybět, což se může projevit negativně v jeho růstu. Nedoporučoval bych tedy vegetariánství a už vůbec ne veganství u dětí. Ty potřebují plnohodnotné bílkoviny, jejichž nejlepším zdrojem je dobře stravitelné maso. Z hlediska správné výživy má maso v našem jídelníčku významné místo.
Méně známé je také to, že vepřové maso obsahuje desetkrát více vitamínu B1
nežli jiné druhy masa.

Ale o zabijačce se říká, že je nezdravá, tučná …
I zabijačkové pokrmy se dají připravit zdravě, jen s malým božstvím tuku. Už třeba prasátko se dá vykrmit vhodným krmivem tak, aby mělo minimální obsah tuku. Na druhou stranu i klasické vepřové sádlo má vynikající obsah zdravých nenasycených mastných kyselin, které naše tělo rovněž potřebuje. Říkat, že sádlo je nezdravé, tak s tím bych rozhodně nesouhlasil. Namazat si na chleba sádlo a posypat si ho cibulí, česnekem, to je také chuťový požitek. Vepřové sádlo bylo dříve neprávem zatracováno. Z hlediska obsahu tuku je sádlo lepší nežli klasické máslo. Musí se ovšem škvařit rozumně, šetrně. Nepřipálit ho. Správně vyškvařené sádlo z kvalitního prasátka je v rozumné míře zdravé. Já se mu také nevyhýbám.

Teď trochu odbočíme. Jsme ve vašem kabinetu a vidím na polici u vašeho pracovního stolu fotku Karla Gotta. Jste jeho fanoušek?
Ano. Dlouhodobě. Je to velký profesionál. Rád poslouchám jeho písně. Má úžasný, čistý tenor. Také mi imponuje jeho přirozenost a pokora k publiku. Na nic si nehraje.

Byl jste někdy na jeho koncertě?
Nikdy. Bohužel. Tu podepsanou fotku jsem dostal od studentů, kteří o mně vědí, že mám Karla Gotta jako zpěváka moc rád.

Co byste mu popřál?
Aby vše zvládl. Jeho nemoc je dlouhodobější záležitost, která chce hodně sil, vytrvalost, nasazení, úsilí. Ale já si myslím, že Karel Gott v sobě tu sílu má. Má rodinu, která ho podporuje, naše republika mu fandí celá. Nenajde se zde určitě nikdo, kdo by mu nepřál, aby se uzdravil. Okruh jeho fanoušků u nás i v zahraničí je velký. Všichni mu přejeme, aby nám ještě dlouho zpíval a získal další ocenění, protože si to zaslouží. Jeho hity budou oslovovat ještě několik generací. Držím mu palce, aby se uzdravil.

Vy některé jeho písně používáte při výuce…
Ano. Třeba: Být stále mlád.
Člověk si hraje během hodiny na komika. Myslím, že to má skvělý vzdělávací efekt. Chci použít všechny prostředky, které mám k dispozici, aby děti studium bavilo. Pro mě za mě jim třeba i zazpívám, abych je zaujal pro věc. Věřím, že si pak některé chemické termíny spojí s písničkou a vede to k trvalejším znalostem. Učím na rakovnickém gymnáziu dvanáct let a přesvědčil jsem se, že to skutečně má efekt.

Které ještě písně s vlastními slovy, které odkazují na chemii, zpíváte?
Třeba Včelku Máju. Ta je oblíbená. Tu si studenti dokonce dali na svoji maturitní video pozvánku. Nebo Pohádky z mechu a kapradí. Primánům zpívám: „Vám prozradím rád, jak prvky chodí z té tabulky k nám."

Chtěl jste být vždycky pedagogem?
Chtěl jsem se především věnovat chemii a zjistil jsem, že by mě bavilo chemii také učit. Nejlépe na gymnáziu, neboť to považuji za nejlepší střední výběrovou školu. Má kvalitní učební plány, kde je hodin chemie dostatečný počet. Na rozdíl od jiných středních škol. Je zde možné se chemií realizovat. Láska k chemii, touha být učitelem a láska k jídlu obecně mě přivedla Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, konkrétně na fakultu potravinářské a biochemické technologie. Věnoval jsem se potravinám a chemii, ale vystudoval jsem také učitelství chemie pro střední školy také na této škole. Takže jsem skloubil chemii, učitelství a potraviny. Vše, co mě baví.

Práce je vám viditelně koníčkem…
Přiznávám, že se do školy a na studenty těším. Na každou hodinu si promýšlím, co jim řeknu. Nikdy nejdu do školy nepřipraven. A protože do Rakovníka dojíždím, tak ještě ve vlaku mám čas udělat si analýzu dne. Co se povedlo, co bylo méně dobré a dalo by se vylepšit. Učitel nepracuje jen tehdy, když učí. Málokdo si uvědomuje, že dobrý učitel pracuje stále, tedy i doma, kdy už ostatní odpočívají.

Jaký je váš sen?
Jsem rád, když mladým lidem mohu předat znalosti a jejich dobré výsledky pak vyústí v to, že mnoho z nich z chemie maturuje a dělá úspěšné přijímací zkoušky třeba na farmacii, medicínu, stomatologii. Vystudují obor, kde chemii potřebují, a mohou se věnovat povolání, které je baví. Učit z povinnosti není dobré a studenti vycítí, zda má učitel vnitřní zaujetí nebo ne.

Autor: Jana Elznicová

4.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rezerva rakovnického Tatranu se dočkala první výhry v novém ročníku I. B třídy, když porazila rezervu Slaného 2:1.
19

Béčko Tatranu slaví první tři body. Lužná opět hořela

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.

Vysvětlování motanice kolem dotací opoziční zastupitelé neprosadili

Rynholec poprvé padl, Lišany koncertovaly

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ – Okresní přebor Rakovnicka má za sebou čtvrté kolo, které opět přineslo překvapení. Postaraly se o něj Lišany, které deklasovaly rezervu Zavidova 10:0. V souboji neporažených týmů nováček z Rynholce nestačil na domácí Kolešovice.  

Ptejte se hokejbalisty Jana Pospíšila

Rakovník - Hostem sportovního on line rozhovoru bude ve středu 20. září po 14. hodině rakovnický hokejbalista Jan Pospíšil, bronzový medailista z posledního světového šampionátu v Pardubicích, kde byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství.

Krimimix: Dopravní nehoda blokovala dálnici

Rakovník - Přinášíme výběr krimi zpráv z Rakovnicka. 

Hokejisté zvládli drama s Královákem

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Tři body zůstaly doma, ale byla to fuška. Hokejisté HC Rakovník v úvodním kole krajské ligy vedli nad Královým Dvorem v prostřední části již 3:0 a byli na koni, další šance ale spálili a mohli litovat. Velmi dobře hrající Královodvorští snížili na rozdíl jediné branky, ve třetí části hodně tlačili, bodů ale nakonec nedosáhli. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení