Uspořádat výstavu a připomenout tak tradici muzicírování v každé chalupě napadlo Vlastu Šimáčkovou: „Moc bych si přála, aby každý z okolí Staré řeky našel alespoň jednoho človíčka, se kterým kdysi pohovořil, chodil do jedné třídy, nebo se s ním stále potkává."

Výstavu připravovala Vlasta Šimáčková a také děti ze zbečenské základní školy. Při práci si zanotovaly píseň Prší, prší. To je podle Vlasty Šimáčkové důkaz, že se zpívá, ale málo.

Děti se také postaraly o kulturní část vernisáže. Jak jinak, než že zanotovaly několik lidových písní pod vedením Jaroslavy Polákové a Evy Krejčíkové. Zároveň doplnily a vyzdobily výstavu svými výtvarnými dílky na hudební téma.

Autorka výstavy Vlasta Šimáčková pochází z muzikantské rodiny Čermákových.
„Bohužel aktivní muzikanti už dnes nežijí, pouze sestra Věra Čermáková. Od ní jsem získala mnoho událostí z rodinné kroniky. Po svém otci jsem měla hodně předmětů. Bylo mi líto mít vše schované ve skříni, proto jsem dostala nápad uspořádat výstavu pro lidi. Ale nechtěla jsem propagovat jen Zbečno," vysvětlovala Vlasta Čermáková.

Za spolupráce lidí z okolních vesnic se snažila shromáždit alespoň zlomek materiálu. Vše by se na výstavu rozhodně nevešlo, protože v kraji kolem Berounky bylo a stále je hodně muzikantů. Utřídit velké množství materiálu a připravit výstavu bylo velmi pracné i časově náročné.

„Velice si vážím na pomoci všech, kteří se podíleli na přípravě výstavy. Děkuji manželům Jitce a Mirkovi Randlovým a Luboši Vokounovi, správci statku. Kdyby tu nebyli, nebyla by tu ani výstava," poděkovala Vlasta Šimáčková.

Na muzikanty kolem Staré řeky se můžete přijít podívat celé prázdniny. Výstava potrvá do konce srpna.