Protože se drobná trestná činnost ale nevyhýbá ani Lánským, dohodli se už před časem zastupitelé na tom, že pořídí v obci na nejfrekventovanější místa kamerový systém. „Mrzí nás, že v posledních letech přibyly případy vykradených aut zejména lidí , kteří sem přijíždějí na výlet. Je to velice nepříjemné a proto jsme se tomu rozhodli zabránit a parkoviště i další místa monitorovat kamerami," řekl starosta Lán Karel Sklenička.

Lánští si proto nechali zpracovat kompletní studii, ve které se inspirovali městem Slaný, kde kamerový systém mají už roky. „Pochopitelně je to nákladná záležitost, takže jsme akci rozdělili na etapy. První byla ukončena právě tento týden. Novou kameru, která je propojena s pultem centralizované ochrany v Novém Strašecí, máme instalovánu na Masarykově náměstí, je otočná a sleduje celkem sedm pozic.
„Jelikož máme smlouvu 
s Městskou policií ve Strašecí, dohlížejí na celý systém právě tam. V případě potřeby je dojezdový čas tři až čtyři minuty. Vše je kromě pultu propojeno i s mobilními telefony strážníků a záznamové zařízení máme i u nás na obci," popsal starosta Sklenička. Jak doplnil, je první fáze instalace kamer tou nejnákladnější, poněvadž bylo zapotřebí vytvořit celý nový systém a rozvody kabelů.

Obecní pokladnu přišla první etapa na půl milionu korun. „V další fázi už bychom rádi požádali o dotaci z ministerstva vnitra. Bez prvotních nákladů na počítačové vybavení a další věci, už to tak drahé příště nebude," vysvětlil ještě k tématu kamer v Lánech Karel Sklenička.

Pořízení jedné kamery vyjde zhruba na devadesát tisíc korun. Lánští jich chtějí nakoupit do tří let celkem sedm. Aby snížili náklady na minimum, pokládku dalších kabelů provedou při plánované rekonstrukci některých ulic.