Hrálo se o ceny. Každý, kdo si chtěl v soutěžích změřit síly, dostal na startu průkazku, kam se mu všechny splněné úkoly zapisovaly. Pak si mohl za průkazku vybrat ve stánku nějakou odměnu, třeba hračku nebo něco na zub. Štěstí přítomní pokoušeli v kole štěstí, nebo si každý nějaké mohl vytáhnout v obálce.

Součástí letošního programu byla burza oblečení, tedy nic zvláštního. Ale na Sosni zvláštní byla. Oblečení s vtipem předváděli na módní přehlídce tři mladé dámy a mladý muž i pán v nejlepších letech.

Občerstvení také samozřejmě nemohlo chybět. Pořadatelé si sami dokola postavili stánky z pergol, které vlastní snad každá rodina. Co ve stánku bude, bylo také v režii každé rodiny. Každá přišla s nějakým nápadem. Stánky se každý rok alespoň z jedné třetiny obměňují.

Uprostřed chalupáři připravili táborák k opečení buřtů. Nechyběly ani sladkosti, mezi nimi šanovské koláčky. „Obsluhu nám letos zajistila paní Johnová z Drahouše. Vytrhla nám trn z paty, protože známý mého kamaráda, který tu měl být, náhle onemocněl," vysvětloval za chalupáře Milan Pech. O dobrou zábavu se odpoledne postaralo pět country muzikantů. Večer se přidala harmonika.

Poprvé „drželi" Bartolomějské posvícení asi před dvaatřiceti roky. S nápadem už tenkrát přišli chalupáři. Tehdy v obci bydlelo už jen dvacet stálých obyvatel. „Povedlo se nám připravit posvícení po dva roky. Pak kvůli neshodám tradice zanikla," zkonstatoval Pech.

Protože Soseňským posvícení chybělo, připravili ho znovu před třemi roky. Tradici obnovil zakladatel tehdejšího posvícení, dnes už zesnulý Stanislav Moláček z Kladna.

„Chytli se toho mladí, kteří se tam během let nastěhovali. Dnes už posvícení připravují jen chalupáři, protože místních obyvatel tam nyní žije šest a jsou už ve vyšším věku. Naše generace už k tomu přitáhla své děti. Ty tomu fandí a pomáhají nám," popisoval Milan Pech. Posvícení má už stálý termín na konci prázdnin. V tu dobu je totiž i tábor na Sosni a děti z něj jsou už stálými návštěvníky akce. Letos jich přišlo sedmadvacet.

„V prvním roce se chalupáři na posvícení skládali. Každá rodina dala pět set korun, aby bylo z čeho začít. Nyní už peníze v pokladně zůstávají. Podporuje nás město Jesenice grantem. Velmi dobře se nám spolupracuje se starostou Janem Polákem, za což bych chtěl poděkovat," řekl Milan Pech.

Soseňští nedělají ale jen Bartolomějské posvícení. V dubnu na začátku sezony odemykají les u Božího kamene v kamenolomu. Na velikonoční pomlázku se tady chodí už v neděli, aby ji mohli muži pořádně zapít a v pondělí v klidu odjet do práce. Pak následují čarodějnice a 1. máj. To šel průvod z Kosobod do Sosně. Jely v něm i alegorické vozy za doprovodu budovatelských písní. Po posvícení v říjnu se zamyká les zase u Božího kamene. Jeden z chalupářů dostane klíč a má ho až do jara.