To vše si návštěvníci i vyzkoušeli. Zněla dobová skotsko-irsko-keltská hudba v podání skupiny Dé Domhnaigh, nebo dudáků Bohemia Pipe Band a dalších. Taneční skupina Gall-Tír předváděla irský step. Členové Vousova kmenu rozpoutali na nádvoří keltsko-římskou bitvu. Program pokračoval až do večerních hodin.

Ilustrační foto
Opravu silnice brzdí parkoviště, to lidé nechtějí

„Zahájení sezony každoročně pořádáme jako oslavu keltského svátku Beltaine, což je svátek boha Belena znázorňovaného jako jelena. Je to podobný svátek jako pálení čarodějnic, ukončení temné části roku a nástup jara a léta. Tím zároveň otvíráme sezonu v Informačním středisku keltské kultury. Poprvé to bylo v roce 2003," vysvětlovala ředitelka zámku Irena Benková.

Zámek je otevřen od Beltainu do Samhainu (do Dušiček). Za rok informační centrum navštíví deset tisíc návštěvníků. Mohou se tu seznámit s archeologickými nálezy z výzkumu, s rozšířením Keltů, odkud přišli, kam směřovali, jaké měli náboženské představy, jak bydleli, pohřbívali.

Ilustrační foto
Hlasujte pro Sympaťáka 17. týdne

Součástí akce byla i prohlídka výstavy, která představovala výsledky výzkumu Ústavu archeologické a památkové péče středních Čech po celých středních Čechách od neolitu až po středověk.