„Do školy jsem se těšila. Mám připravenou tašku i penál. Tašku mi přinesl Ježíšek a líbí se mi," svěřovala se Lucinka, která je moc šikovná, protože už umí počítat a zná i některá písmenka. Aby Lucka všechno stihla, vstávala včera už v půl sedmé. Trochu více času jí zabralo, než si učesala své krásně dlouhé vlasy. Ale před půl osmou už měla všechno nachystané. Stačilo jen nasednout s rodiči a bráškou do auta a zamířit do základní školy v Novém Strašecí.

Tady se jí hned v šatně ujala Magdalena Kolmanová z devítky, aby ji odvedla až do její třídy 1. D. V novostrašecké základní škole mají totiž hezký zvyk. Ty nejmladší žáky odvedou do třídy jejich nejstarší kolegové. Ve třídě si Lucka sedla do lavice se svojí kamarádkou Natálkou Čihákovou. Kromě ní tady má plno dalších spolužáků ze školky v Rudě. Všichni se dostali do jedné třídy.
Nástup dítěte do první třídy bývá velkou změnou i pro rodiče.

Maminka Ivana Rezková přiznala, že léta strašně rychle utekla a z Lucinky je najednou školačka: „Je to pro nás velká změna. Ale na školu jsme se těšili celá rodina. My dvě spolu rády tvoříme, čteme si, takže jsme natěšené, až si Lucinka bude moci přečíst něco sama." První třída znamená podle ní jiný režim. Určitě to bude časově náročnější, skloubit školu a kroužky. „Ale určitě to zvládneme," dodala Rezková.

Lucii se první školní den líbil. Hned se těšila na další. Doma si prohlédla všechny pomůcky, které ve škole dostala. A také vypracovala první domácí úkol: napsat si své jméno na čtvrtku a hezky si ji vymalovat, aby paní učitelka věděla, kde kdo sedí.