Novostrašečtí obhospodařují šest chovných rybníků, sportovní jeden. To je Dolní rybník pod vlakovým nádražím. Obstarat všechny rybníky je kus pořádné práce. Například v létě rybáři rybníky objíždějí a kontrolují výskyt dravců.

„Objevují se také pytláci nebo rybí predátoři, vydra, norek americký nebo kormorán," popisoval předseda organizace Radek Vlasatý.
S kormorány mají rybáři velké starosti. Protože jsou zákonem chránění, jen je plaší například z míst, kde nocují, aby odlétli. „Zatím nemáme povolený odstřel, i když jsme podali žádost na myslivecké sdružení," vysvětloval Vlasatý. Kormorán denně spotřebuje tři čtvrtě kilogramu ryb. Než ale uloví tři čtvrtě kila, dalších pět, šest kilogramů svým zahnutým zobákem poraní. Poraněné ryby pak uhynou. „Způsobené škody jsou pak obrovské," zkonstatoval Vlasatý.

Aby rybáři zvládli potřebnou práci, scházejí se každé první úterý v měsíci. Pokud je něco mimořádného, nebo brigády, sejdou se častěji, tak čtyřikrát do měsíce. Při brigádách členové pracují na údržbě rybníků, sádek, podle potřeby vyřezávají křoviny, nebo dvakrát týdně krmí ryby obilovinami. Jsou to stovky hodin.

Častěji se u rybníků rybáři objevovali při letních vedrech. Kontrolovali ryby každý den a měřili ve vodě kyslík. Pravidelně sbírali případné padlé ryby a odváželi do kafilérie, aby nenakazily ty ostatní. I když zatím podle hospodáře Radka Šukovského velké problémy neměli. Aby ryba mohla mít správný metabolizmus, potřebuje dostatek kyslíku. Při vysokých teplotách vzduchu se ohřívá i voda. A čím je teplejší, tím je v ní méně kyslíku. Ryba nežere, je menší, takzvaně umrněná. Pro zlepšení se používají provzdušňovače, ale ty znamenají velké náklady.

„Zatím jsme je tu nemuseli naštěstí použít. Když už nastane nějaký větší problém, pomáhají nám novostrašečtí nebo rudští hasiči. Vodu pročeří čerpadly nebo prostříkají," vysvětloval Radek Šukovský.

Na místě je také otázka pro správné rybáře, a to, jak jim ryby nejvíce chutnají. Radek Šukovský má ryby vesměs rád. Nejraději klasiku: smaženého kapra na másle a rybí polévku. Radek Vlasatý je spíše sportovní rybář. Ryby lovil téměř po celém světě. Nejraději se s nimi vyfotografuje, pohladí je a pustí zpět.