Jaká byla pro vás jako včelaře letos sezóna?

Máme s partnerkou tři stanoviště. Některé bylo co se týče výnosu dobré jak pro včely, tak i včelaře, a na některých si včeličky nanosily jen pro sebe. Včas jsme zareagovali na brzký nástup jara, takže letošní sezóna byla pro nás příznivá, co se týče prvního medu. Léto bylo typické poměrně velkým horkem. Medovice byla, jenže za tři, čtyři dny zapršelo, medovici to spláchlo a včeličky zase neměly nic pro sebe ani pro včelaře. My ale máme medu poměrně dost, průměrně tak čtyřicet kilo na včelstvo.

Na co by neměli včelaři zapomínat?
Na to, aby měly včely hlavně zásoby pro sebe. Na to já osobně dbám. Protože jakmile jim včelař sebere všechny zásoby, tak je odsoudí k zániku nebo k hladovění. Vše závisí na tom, aby byl včelař rozumný, pokud chce mít výnos ze včel. Aby do toho nešel bezhlavě a nechal jim to, co potřebují.

Jaký máte med?
Máme světlý med první, květový. Letos jsme točili kolem dvacátého května. Máme i lesní stanoviště, odkud je med lesní, světlý. Toho máme ale méně. Světlý med takzvaně zapastujeme. Pomocí dřevěného hranolu se dva dny mixuje a rozbijí se fyzikálně krystaly medu na menší a tak nakonec med zůstává pořád mazací, nestéká. Někomu může vadit, že má bílou barvu, že není jantarový, ale na mazání je vynikající. Tmavého medu bylo málo. Ale pro své zákazníky máme. Pak máme také například smíšený med. To je med, který jsme točili kolem půlky června.
Letos jsme vytočili i jednu raritu – dvacet kilo červeného medu. Dumali jsme nad tím, kde přišel k té barvě. Údajně je od vikvovitých rostlin.

Hovořil jste o svých odběratelích...
Máme stálé zákazníky. Máme věrnou klientelu. Víte, lidi nesmíte v kvalitě medu zklamat. Je to o tom, jak med chutná, jak vypadá i v čem se prodává. Nové zákazníky získáváme tedy i tím, že máme kontakt na každé sklenici. Sklenice používáme svazové se včelou. A postupně se naše klientela rozšiřuje.
Jak se máme chovat ke sklenici medu, kterou máme doma ?
Chyba třeba je, že lidé nabírají med stále jednou lžičkou dokola a do medu se tak dostávají štěpící enzymy ze slin. Nebo mažou rohlík nad sklenicí, do které upadne drobek a nastane kvasný proces. Důležité je také nenechávat med zbytečně někde dlouho otevřený. Má tu vlastnost, že do sebe nasává z okolí vlhkost a pachy. Není třeba ho skladovat v lednici. Stačí ho mít ve spíži.

A pokud nám zkrystalizuje?
To je jeho normální vlastností. I to se může stát, záleží na poměru fruktózy a glukózy v něm. Pak se doporučuje dát ho v zimě na topení nebo do vodní lázně teplé maximálně 40 až 45 stupňů.
Nedoporučuji ho dávat do mikrovlnné trouby.

Co vy a med?
Nejraději ho mám po procesu stáčení, kdy jsou vždy nějaké zbytky. To mi chutná. Kromě klasického slazení medem si rád dám medové řezy, takové, které se kdysi pekly jako vánoční slovenské cukroví.

V čem je med skvělý?
Jen krátce řeknu, že světlý nektarový med kromě toho, že dodá rychle energii, také obsahuje hodně pylových zrn z rostlin, které měly včely v dosahu. Lidé alergičtí na pyly mohou reagovat na tento med negativně. Ale pokud si dají v lednu, v únoru lžičku medu, ještě než rostliny vykvetou, tak si tělo může zvyknout na pyly, které se budou za dva měsíce kolem něho vyskytovat. Světlý med se říká, že je lepší pro děti, a tmavší medy, které mají více minerálů, zase pro starší lidi.