„Na Bendovce může nepořádek tohoto typu nechat kdokoli. Popelnice jsou nedaleko silnice, a tak stačí jen zastavit auto a nepotřebné kusy nábytku v klidu vyložit. Jenže skládky jsou ale i ve středu města a zde mám podezření, že je mají na svědomí lidé žijící v blízkém okolí těchto inkriminovaných lokalit," řekl starosta Pavel Jenšovský.

Také čtěte: Pacienti útočí na záchranáře pěstmi, kopanci a koušou

Místostarosta Miroslav Samaš zdůraznil, že lidé s trvalým bydlištěm v Rakovníku mohou využívat sběrný dvůr. „Takže to, co se děje, je spíše o pohodlnosti a bezohlednosti," dodal místostarosta.

Hromady nepořádku se nedávno objevily například u popelnic poblíž gymnázia. „Nedaleko je pomníček k uctění památky hasičů padlých ve válce. I z tohoto důvodu by se měl v tomto koutě udržovat neustálý pořádek," reagovala Jaroslava Bláhová z Rakovníka.

Další případ řešili minulý týden městští strážníci. „Na sídlišti V Jamce nějaký muž nanosil k nádobám na odpad věci, které sem nepatří. Jedna z místních obyvatelek nás upozornila na člověka, který prý má nepořádek na svědomí. Ten se nám však nepřiznal. Nechali jsme skládku odklidit," upozornil velitel Městské policie Rakovník Jaromír Nový. 

Městská policie Rakovník proto apeluje na občany, že případné podezření ze spáchání přestupku je potřeba hlásit v daný okamžik z důvodu snadnějšího prokázání. Skládky se město snaží průběžně uklízet. Dobrou zprávou je, že jejich počet, i když se to možná některým nezdá, klesá. Možností, jak jim zamezit, ale město moc nemá.

Nepřehlédněte: Do Rakovníka přijedou hokejisté z Běloruska

„Ideální by bylo pachatele chytit při činu, což se málokdy podaří," upozornila mluvčí radnice Alida Štulajterová. Také upozornila, že třeba ve vilových čtvrtích byly dříve problémy s bio odpady, ale po zavedení speciálních popelnic tento problém vymizel. Hodně nepořádku zmizí také v rámci akce Ukliďme Česko, letos se uskuteční 8. dubna. Odpad se sbírá i na pozemcích, které nejsou ve vlastnictví města. Zadarmo je zlikviduje firma, se kterou má město smlouvu.