Tentokrát 
s květinou pro ně. V pátek večer měli totiž v tanečních svoji poslední prodlouženou. „Máme ještě nějaké resty, například polku, takže se dnes pokusíme je napravit," nastínil program taneční mistr.

Jako první zazněl slowrock. Páry ho odtančily s květinou, až poté si ji dámy odložily u svých garde. Pochvalu od tanečního mistra si mladí na parketu vysloužili podle něj za nejtěžší tanec – waltz. Následoval tak trochu kámen úrazu, polka.

„Zatančíme si ji po skupinách a holky, nechte to na těch chlapech. Začněte sami, nečekejte na můj povel," poznamenal Václav Černý. Tanec ve skupinách dámám i pánům prospěl, polku zvládli slušně.

Další část večera otvíralo sólo s rodiči. Tančil se foxtrot. Ten si mladí nacvičili ještě před přestávkou a hezky sólo ve velkém kole, jeden pár po druhém. Za výkon sklidili pochvalu a blahopřání tanečního mistra Václava Černého. Standardní tance vystřídaly latinskoamerické. A právě ty jsou u mladých nejvíce oblíbené. Vede jive a cha–cha. Potvrdil to i taneční mistr Václav Černý z Taneční školy Nezbedný bakalář: „Jive a vůbec latinské tance je baví a také jim nejvíce jdou. K mládí je to zřejmě nejbližší. Do standardních tanců pak postupně dospějí. Polka bývá kamenem úrazu, ale pokud ji tančí ve skupinkách, tak se daří. Je to rychlý tanec. Skáče se při něm a vyžaduje větší koordinaci pohybu, což ve velkém shluku párů nejde."

Každá hodina, aby měla spád, vyžaduje pečlivou přípravu. Učitelé ale reagují na potřeby tanečníků. Pokud něco párům nejde, tanec procvičí více a plánovaný do hodiny nezařadí. „Nemá smysl dělat z kurzů drama. Mladí se tu učí trávit volný čas a je jen na nich, jak tady čas využijí. Už je ani tak nehlídáme. Nenapomínáme je stále za žvýkačky. Základy slušného chování by měla dětem vtisknout rodina. Řekneme jim, jak se mají pánové chovat k dámě, že žvýkačka na parket nepatří, ale abychom to stále opakovali, to už ne," vysvětloval Václav Černý.

Základ tanců, které se tanečníci v kurzu učí, zůstává po léta stejný. Snahou je, aby absolventi odcházeli co nejlépe vybaveni na plesy a zábavy. K tomu se pokaždé taneční mistři snaží přidat do kurzu něco nového. Podle zkušenosti Václava Černého je hodně novinek někdy na škodu. Lepší je trochu ubrat, aby tanečníci tanec zvládli. Osvědčilo se začít hned první lekci více tanci. Hoši a dívky si tak zatančí více tanců, mezi nimi i oblíbený jive. Na nové tance se tanečníci mohou těšit během Mikulášské příští týden.

Páry při výuce plnily parket takřka do posledního místečka. I letos se totiž nepodařilo naplnit druhý kurz, který by začínal v pátek o půl sedmé večer.

Přihlásilo se do něj jen několik párů. Ty pak postupně odpadávaly, až tam zbylo asi deset děvčat a osm chlapců. Ti se přiřadili do jednoho kurzu.

„Nikoho jsme nemuseli odmítnout. Na zábavách a plesích to pokaždé bude vypadat podobně. Nikdy tam nebude dostatečný prostor," mínil Černý. Pokaždé se tanečníci nejvíce hlásí do večerního kurzu, a to velké množství děvčat. Chlapci se pak postupně dohlašují. Děvčat bývá vždy více.

„I když trend poslední doby je, že se mladí hlásí v párech. Chtěli bychom i do budoucna, jestli to půjde, aby se tanečníci přihlašovali už v párech. Nechceme vzít padesát děvčat a dvacet kluků. Aby nám tu děvčata nestála," popisoval Václav Černý.
Děvčata ale nezůstávají nikdy stát. Tancují s nimi náhradníci. Chodí sem rádi a dobrovolně. Jsou většinou z řad tanečníků odrostlých tanečním.

Pokud pak někdo vypadne, rádi se zadají, což je v Rakovníku hezká tradice, která se málokde dodržuje.