Například ženy v bývalém TOSu Rakovník slavili svůj svátek hned dvakrát. Poprvé osmého, kdy dostaly od svých kolegů na pracovišti kytičku. Velká oslava pak připadla na pátek. Byla to taneční zábava v Domě Osvěty.

Na oslavy MDŽ rády vzpomínaly Jaroslava Leitnerová, Alena Volmutová, Věra Procházková a Alena Švarcová. Tehdy pracovaly v JZD 1. Máj Panoší Újezd jako dojičky.

Také čtěte: Přístavbu školy brzdí jen archeologické práce

„MDŽ jsme pokaždé slavili při výroční schůzi JZD, snad jen jednou ne. Scházeli jsme se v sokolovně v Panoším Újezdě. Bylo nás moc z několika vesnic," začala vzpomínat Alena Švarcová. „Pro nás to pokaždé byla velká událost. Každá jsme si pořídily nové šaty. Měly jsme k tomu pěkný důvod," přidala se Alena Volmutová. Oslava MDŽ byla také jedna z mála příležitostí sejít se s ostatními lidmi z okolních vesnic. Do družstva tehdy patřily Krakov, Malinová, Hvozd, Tytry, Krakovec, Skupá, Rousínov, Panoší Újezd a později Zhoř.

Zvyk se vrací zpět

Lidé se scházeli a to i důchodci, zkrátka všichni členové JZD, už v devět hodin ráno. Nejprve byla výroční schůze s občerstvením, podávala se vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, řízky, tlačenka i zákusky. Ženy obsluhovali muži. Následoval kulturní program s umělci z Prahy. Básničky přednášely děti z mateřské školky. Pak se tančilo třeba až dlouho do noci.

„Nevýhodou bylo, že jsme musely jít brzy ráno krmit a dojit, nebo když jsme měly odpolední, musely jsme odejít už brzy odpoledne do práce," popisovala Alena Švarcová. K oslavě patřily dárky. Nechyběla květina, většinou fresie nebo karafiát a k tomu utěrky, ručníky, hrnečky.

Že oslavy MDŽ jsou mezi lidmi ve stále větší oblibě, potvrzuje zájem o květiny kolem osmého března.

Nepřehlédněte: Strážníci v Rakovníku odchytí pět psů týdně

„Lidé kupují květiny na MDŽ více než na Valentýna. Zvyk se vrací zpět. Kupují je lidé starší generace, ale i děti věnují kytičky maminkám. Největší zájem je osmého od rána až do půl šesté," popisovala Marcela Krumlová z květinářství Klára. Nejvíce zákazníci vybírají jarní květiny fresie, tulipán, narcis. Lidé také hodně kupují jednu růži i hrnkové květiny primule, hyacint.

Oslava MDŽ v sokolovně Panoší Újezd v roce 1977.Zdroj: Archiv Aleny Švarcové