K účasti zvalo krásné prostředí, dostatek místa i setkání s ostatními kolegy. Není divu, že někteří už přijížděli den před závody a u rybníka přenocovali, aby mohli časně zrána zasednout k vodě. Startovali v šest hodin ráno. Končili ve dvě odpoledne.

Každý rybář zasedl ke svému číslu. To se nelosovalo, ale účastník ho dostal podle toho, jak se přihlásil.
„Jezdí sem celé party, třeba z Karlových Varů je to třináct rybářů, a ti chtějí sedět pohromadě, dát si pivo a pobavit se, takže jim vyhovíme. Oni sami soutěží nejen v celkovém závodu, ale předhánějí se mezi sebou," zkonstatoval Jaromír Matoušek, předseda pořádající Místní organizace Českého rybářského svazu Rakovník.

Z úlovků se měřil pouze kapr, co centimetr, to bod. Body se sčítaly. Nejvyšší počet bodů znamenal vítězství. Chycené ryby se pouštěly zpět. Způsob si volili rybáři sami, někdo chytal na plavanou, někdo na položenou. Měli dost velké šance na pořádné úlovky. Rybník se lovil naposledy v roce 1985. „Nikdo neví, co v rybníku je. Rybáři mohou vytáhnout kapra třicet centimetrů, nebo skoro metrového. Sportovní rybník totiž není potřeba lovit. Navíc tenhle je zabahněný, takže nevíme, jaké jsou tam díry, ve kterých můžou ryby zůstat," vysvětloval Jaromír Matoušek.

Pro rybáře je podle něj lepší být překvapeni pěknými úlovky, než na sloveném rybníku tahat dvaceticentimetrové kapry. Aby si účastníci pořádně zarybařili, pořadatelé do rybníka nasadili zhruba dvacet metráků kapra. Ale kapři si dávali načas, zvláště na některých místech. Přestože rozhodčí už měli po ránu první stranu a kousek výsledkové listiny popsanou úlovky, například skupina rybářů z Kolešovic tvrdila, že zatím chytla jen rýmu… Naopak padesáticentimetrového kapra vytáhl Roman Andrle z Ostrova. Chytal tu s celou partou ostrovských rybářů, kteří berou závody na Olešné jako pravidelnou štaci, pouze v loňském roce vynechali.

Rybáři z Kolešovic ale nebyli jedinými zástupci domácích, tedy rybářů z Rakovnicka. Právě proto, aby si tu zachytali hlavně domácí, pořadatelé zavedli vstupné dvě stě korun. Dříve se platilo více, ale jezdili sem hlavně cizí rybáři, mistři republiky a podobně.

„Pro domácí a hlavně seniory bylo třeba tisíc korun moc. Proto jsme vstup snížili, ať se tu baví hlavně právě ti domácí. Nechceme dělat závody pro mistry světa. Nedaleko to měl na Olešnou Jiří Bréda z Rakovníka. Je členem místní organizace rybářů v Křivoklátě. Podle jeho zkušeností jsou dobré úlovky většinou o štěstí. „Chytá se buď ze dna, na plavačku nebo z hladiny. Já teď chytám ze dna na krmítko. Záleží na tom, co do něj dáte, jestli se kapr chytne. Dneska tu ale mají velkou nabídku, takže je to těžké. Zatím jsem chytil dvaceticentimetrového cejna," zkonstatoval Jiří Bréda. Kromě závodů jezdí chytat nejvíce právě na Olešnou, či na Berounku do Roztok.

Ceny pro nejlepší rybáře byly také lákavé, jak potvrdil Jaromír Matoušek: „Podpořila nás řada rakovnických firem, takže tu máme kromě věcí pro rybáře například pivo, čistící prášky i uzeninu. Ceny nejsou rozděleny, ale ten, kdo vyhraje, si vybírá jako první, co chce. I to sem rybáře láká."

Olešenský rybník Závlaha mají rakovničtí rybáři v nájmu. To znamená, že se o něj starají a platí nájem. Patří Povodí Vltavy.

Výsledky soutěže:

1. Pavel Buleca 639 bodů
2. Luděk Mastník 551 b.
3. David Sýkora 446 b.
4. Miroslav Brynda 381 b.
5. Jana Hansová 316 b.