Zpěváci přednesli několik vánočních písní a tím podtrhli příjemnou adventní atmosféru. V té se totiž neslo celé sobotní odpoledne.

Hned u vchodu do muzea se podávalo horké svařené víno nebo čaj. Kdo chtěl vybrat dárek pro své blízké, mohl také hned u vchodu u stánku s keramickými drobnostmi.

Přízemí budovy ovládly budoucí cukrářky se zákusky, mezi nimiž nechyběly i dvě regionální potraviny – jahodová roláda a nugátový listový řez. Budoucí zahradnice aranžovaly adventní věnce. V prvním patře jste si mohli vybrat šperky, výrobky ze dřeva a proutí nebo látkové ubrusy a ubrousky.

V jedné z výstavních místností jste narazili na vánoční dekorace v severském stylu z rukou žáků Základní školy, Mateřské školy speciální a Praktické školy Jesenice. Ve velkém výstavním sále byly vystaveny betlémy většinou ze sbírek rakovnického muzea. Ale tentokrát k ním přibyly další, například perníkový a z kukuřičného šustí od žáků ISŠ Jesenice, drátovaný od Nikoly Štefánkové, papírový od žáků ZŠ Jesenice .

Návštěvníci adventu se ale na dvůr vrátili nejméně ještě jednou, a to nejen kvůli živému betlému se zvířátky, který potěšil hlavně děti. Také se zaposlouchali ještě do dalšího vystoupení.

Tentokrát se představil flétnový kroužek jesenické základní školy. Hráli členové i paní učitelky.
Jeseničtí svůj advent v muzeu prožili letos podruhé. Ano, opravdu svůj, protože při jeho přípravě pracovnicím muzea pomohla řada místních.

To potěšilo vedoucí Vlastivědného muzea v Jesenici Nikolu Štefánkovou: „Lidé nám opravdu moc pomohli. Bylo jich hodně, takže je nemohu ani všechny jmenovat. Někdo nám půjčil zvířátka do betlému, někdo nám pro ně daroval seno. Další lidé nám půjčili osvětlení na dvůr, hrnce na ohřívání. Darovali nám také stromečky. Všem moc děkujeme."

V šest hodin se lidé přesunuli na Mírové náměstí, kde je čekala premiéra: rozsvícení vánočního stromu. Jeseničtí sice rozsvěceli strom už před tím, ale u základní školy. Letos poprvé se rozzářila krásná jedle z lokality V Jahůdkách na náměstí. Samozřejmě za doprovodu malých hudebníků, kteří už hráli a zpívali v muzeu.

Na závěr společně zazpívali koledu Štěstí, zdraví žáci pěveckého sboru jesenické základní školy a Základní školy, Mateřské školy speciální a Praktické školy .