Uvnitř na vás dýchla pravá vánoční atmosféra. Kolem dokola sálu měli vyložené svoje zboží drobní řemeslníci. Takže kdo ještě váhal s nákupem dárků, měl z čeho vybírat. Vánoční hvězdy, vazby, adventní věnce, ozdoby ze slámy drátované, šité panenky pro radost, nebo ručně pletené ponožky do postýlky.
Nechybělo taky něco na zub: domácí marmeláda a sušená jablka. Pod pódiem se pilně pracovalo. Vánoční dekorace podle své fantazie si vyráběly hlavně děti.

Filip Balon z Nového Strašecí tvořil svícen z jablka. Zapichoval do něj párátka s hrozinkami a sušené fíky. Šlo mu to pěkně od ruky: „Svícen dělám už podruhé. Vloni jsme ho vyráběli ve škole. Letos jsme vyráběli stromečky."
Jarmark doprovázel kulturní program. O něj se postarali skoro samí domácí, a to žáci ze Základní umělecké školy v Novém Strašecí.

Například členové Lístečku zanotovali koledy. Své výkresy tu vystavovali žáci z výtvarného oboru. Pak se také hrálo divadlo nebo tančily historické tance. Od osmnácti hodin zahrálo Hradní duo.

Hostinec Na Růžku byl také místem setkání pěstounských rodin z Rakovnicka.
„Na Rakovnicku je kolem třiceti pěstounských rodin. Tady se setkají, mohou si něco vyrobit a pobýt tu s námi. Je to takové vyvrcholení práce naší pobočky Fondu ohrožených dětí v Rakovníku," řekla Marie Šindelková z rakovnické pobočky.

Stříbrná sobota v Pecínově se už tedy zařadila mezi pěkné tradice. „Pokaždé sem zveme řemeslníky, jejichž umění tak trochu k Vánocům patří. Je tu hrnčíř, tkalci, přadlena. Ukazujeme dětem vánoční zvyky. Některé ani nevěděly, že se pouští lodičky ze skořápek ořechů," vysvětloval Miloslav Kinkal.

Letos tu byla přece jen jedna zajímavá novinka. Odpoledne zahrál zbrusu nový dechový orchestr. Členy jsou děti z Nového Strašecí a Pecínova.

„Daly se dohromady opravdu nedávno. Už ale společně nacvičily tři vánoční skladby. Nemají ještě ani jméno. O tom teprve dumají," řekl Miloslav Kinkal.