Aby se veselá noc neproměnila ve velkou tragédii, je nutné dodržovat pravidla bezpečnosti. Základní rady jsou nasnadě: nepoužívat vysoce hořlavé látky, jako je například benzin, na rozdělávání ohně. Důležité je také vybrat vhodné místo pro vatru.

„Ohniště musí lidé umístit v dostatečné vzdálenosti od lesa a obytných i hospodářských objektů," řekla Rakovnickému deníku mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Velkým strašákem prvomájových nocí jsou špatně uhašené ohně, které se následně znovu rozhoří. „Rozdmýchaný oheň bývá nejčastější příčinou výjezdů hasičů v noci na prvního máje," dodala mluvčí Kostková.

Důležitý závazek velkého pálení čarodějnic, které organizuje obec, sbor dobrovolných hasičů či nějaké sdružení, je plánování vatry ohlásit hasičům.

„V případě zanedbání této zákonné povinnosti pak hrozí nemalé sankce a pokuty mohou dosáhnout až do výše půl milionu korun," uvedla Kostková.

Fyzické osoby mohou pálení větví a jiného suchého nezávadného rostlinného materiálu již třetím rokem nahlásit jednoduše prostřednictvím internetu. Na webu hasičského sboru Středočeského kraje se nachází odkaz „Evidence pálení", kde oheň každý občan snadno zaregistruje.