V Novém Strašecí mají taneční také velkou tradici. První tu podle pamětníků začaly v roce 1955 v Orlovně u Křivoklátského sídliště. Budova byla bohužel nedávno zbourána. Pak se přesunuly na dnešní Patro, dříve U Lva. V letech 1978 až osmdesát se kurzy přestěhovaly do dnešního Novostrašeckého kulturního centra. Vedli je manželé Vaiglovi z Nového Strašecí. Nyní je vedou manželé Tenglerovi z Kladna.

Kurzy dříve začínaly druhý pátek v září. „Letos jsme začali dříve, protože kurz končil těsně před Vánocemi, což je dost hektická doba. Letos jsme tedy odstartovali 9. září a končíme 9. prosince," popisovala Naděžda Samcová z kulturního centra. Kurzy mají čtrnáct lekcí, dvě prodloužené a končí věnečkem. To vše za tisíc pět set korun. Letos se na ně přihlásilo padesát pět párů. Párů přibývá. Například před třemi roky se jich zapsalo jen čtyřicet. Tančí se v pátek. Dříve své taneční měli i žáci z místního učiliště. teď se tančí v pátek pouze při jednom kurzu. Chodí sem mladí nejen místní, ale například i ze Stochova, Kladna i Rakovníka. „Kupodivu se během posledních let více přihlašují chlapci. Na dívky musíme čekat. Hlásí se na poslední chvíli. 

„Pak zájemcům říkáme, aby si sehnali někoho do páru," uváděla Samcová. Přihlásit se mohou už kolem patnáctého dubna, ale běžně se stává, že se ozvou i o prázdninách. Hlásit se mohou osobně a v poslední době i mailem. Pokud se stane, že při výuce zůstane někdo sedět, zaskočí syn tanečního mistra, nebo absolventi předešlých kurzů, kteří se chodí dívat na své mladší nástupce. Mladí si při kurzech osvojí základní tance. Aby je moc nezapomněli, na základní kurzy navazují kurzy pro pokročilé. Začínají hned 10. ledna. přidávají se i začátečníci dospělí. „Dříve jsme měli taneční rozdělené asi třikrát, ale teď se nám nedaří hodiny naplnit, takže jsou sloučené. Tančí tak patnáct až sedmnáct párů," vysvětlovala Naděžda Samcová. Za pokračovací kurzy zaplatí pár dva tisíce korun. Trvají sedm lekcí. Z dospělých na ně chodí stále stejné páry. Přidávají se čerství absolventi základních kurzů.

Taneční kurzy v Jesenici byly letos poprvé. Skončily dvanáctého listopadu prodlouženou. Celkem se zúčastnilo čtrnáct párů. Vedli je taneční mistři Jana a Josef Beranovi z Kralovic. „Beranovi vedli taneční už v hostinci na Drahouši. Protože máme opravený kulturní dům, zkusili jsme zorganizovat taneční u nás a povedlo se to," popisovala za kulturní komisi Anna Poláková.

Tančit mohly přijít všechny věkové kategorie, ale většinou se hlásily páry ve středním věku. „Bohužel, mladí, kteří tančí na Májích a pro které byl kurz částečně určen, nepřišli. Ale to nevadí, i tak taneční byly moc krásné," podotkla Poláková. Tanečníci se za šest lekcí naučili či zopakovali si základní tance, jako je waltz, valčík, polka, tango, blues. U některých tanců se naučili složitější kroky. Kurz stál sedm set korun na osobu. Podle zájmu tanečníků by chtěli Jeseničtí příští rok pokračovat.

Do tanečních se obvykle hlásí mladí v prvních ročnících středních škol či učilišť. Ale na 3. základní škole v Rakovníku si mohou taneční kroky vyzkoušet o rok dříve, v devítce. Kurzy nejsou ale žádnou přípravou na „velké" taneční, jak potvrdil ředitel školy Jan Křikava: „Kurzy jsou v rámci společenské výchovy. Tu rozjely už před devíti lety kolegyně Sarová a Polívková. Nevzali jsme si za úkol, připravit děti na taneční kurzy, ale dát jim základy tance a společenského chování. Jestli se přihlásí do tanečních, záleží na nich." Podle ředitele se ale žáci nenaučí jen základy tance a společenského chování třeba u stolu, ale společenská výchova rozvíjí i vztahy mezi nimi. „Žáci se naučí, jak se má chovat chlapec k dívce a podobně," uváděl zkušenosti Jan Křikava.

Zájem o taneční letos děti mají. V devátých třídách je více jak osmdesát dětí a v tělocvičně jich tančí šedesát šest. Aby se nerozběhli po příliš velkém prostoru, ten taneční mají vymezený lavičkami. Kromě práce na parketě, se mladí učí základy stolování v restauraci U Černého orla. Prakticky si to vyzkouší při společném obědě. Společenskou výchovu vítají i rodiče žáků. Ti jsou pokaždé překvapeni, jak se jejich ratolesti posunuly. K závěru totiž patří slavnostní zakončení v kulturním centru. Tam nechybí sólo pro rodiče a děti. „Zakončení děláme v předvánočním čase, abychom si společně s rodiči na chvíli sedli a popovídali si," dodal Jan Křikava.