Rakovničané a také vedení rakovnické radnice se na výstavbu obchvatu stále dotazují. Už od roku 2002 se totiž ve městě o této zásadní stavbě, která by ulehčila dopravě a odklonila kamionovou dopravu z centra města, diskutuje. V současné době leží veškeré dokumenty na Krajském úřadu Středočeského kraje. Ten podle radnice v současné době zřejmě připravuje projektové dokumentace, ovšem bližší informace v Rakovníku známé nejsou.

„Jsme v kontaktu s panem Alešem Čermákem z KSÚS, který má tuto investici na starost. V současné době se dojednává termín na společné schůzce, kdy bychom se měli dozvědět mnohem více informací. Problém je podle pana Čermáka v tom, že každý úsek obchvatu má jiného projektanta, takže najít společný termín je složitější,“ reagoval na dotaz Rakovnického deníku starosta města Luděk Štíbr. Podle něj je město ochotno Středočeskému kraji pomoci v otázce místních znalostí. Nicméně s takovým požadavkem město z krajského úřadu neoslovil.

„Rádi bychom opravdu věděli, v jaké fázi vše je. Jakmile se to dozvíme, budeme veřejnost informovat. Nicméně před půl rokem padaly termíny, že v roce 2022 by měl obchvat sloužit Rakovničanům. To už by se ale muselo začít hodně rychle stavět,“ sdělil Luděk Štíbr.

Ilustrační foto.
Vlastníka pozemku bude muset určit soud

Obchvat bude tvořen z několika úseků, tím stavebně nejnáročnějším by měl být úsek kolem Bulovny, kde vznikne přemostění. Stavět by se mělo podle předběžných plánů v roce 2020 a celková délka obchvatu by měla činit 1,83 kilometru. Celkové náklady by měly dosáhnout částky 342,5 milionu korun. Krajští radní záměr výstavby obchvatu zařadili do takzvaného zásobníku projektů pro schválení dotace z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. A právě evropské peníze by měly pokrýt až 85 procent investice. Dalších pět procent z celkové částky chce Středočeský kraj získat od státu, zbylou desetinu by pak kraj zaplatil ze svého rozpočtu.

Opravy by se v letošním roce měla dočkat silnice vedoucí z rychlostní silnice R6 do Rakovníka přes obec Lišany, stejně tak silniční úsek mezi Novým Strašecím a Velkou Dobrou.

Kromě toho se v současné době staví silniční obchvaty u Řevničova a Krušovic. Stejně tak se pracuje na prodloužení dálnice D6 směrem k obci Řevničov. Z tohoto důvodu je uzavřena silnice mezi R6 a řevničovským vlakovým nádražím.

11. Vědecká chemická konference v Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku.
Studenti rakovnického gymnázia si užili již 11. vědeckou chemickou konferenci
Ilustrační foto
Dřevěný panel zavalil v Podbořanech dělníka. Vyprostit ho museli hasiči