„Na bydlení je ale celý objekt se dvorem veliký, proto musí mít statek nějaký náboj, musí se tu něco dít," popisovala Jitka Balíková a plánovala: „Začali jsme zahradnickými trhy a chtěla bych jimi pokračovat, protože vzadu je krásná velká zahrada. Ráda pěstuji bylinky. Láká mě i zpracování vlny, její tkaní a barvení právě těmi bylinkami." Od září by měla na statku fungovat barvírna vlny, postupně pak různé dílny pro děti i pro ženy. Také tu bude pracovat místní kovář. Na dvoře už zatím na objednávku funguje lukostřelnice.

Kromě toho se chtějí obyvatelé statku věnovat tradicím na vesnici podle ročních období. „Začneme asi už svatým Martinem, určitě návštěvníky pozveme na advent, budeme pokračovat masopustem, Velikonocemi a tak dále. Lidé se u nás mohou podívat, co se v tu dobu dříve na vesnici dělo, jak se co zpracovávalo," vysvětlovala Jitka Balíková. Protože dříve ve statku stála pec na chleba, nabízí se například zpracování obilí a pečení chleba. Manželé totiž mají v úmyslu pec znovu postavit a péci v ní chleba z původních obilovin vypěstovaných na zahradě.

Historie stavby je velmi zajímavá. Balíkovi už v ní trochu pátrali a zatím zjistili, že statek se začal stavět zároveň se zámkem v roce 1715. Třistaleté výročí, které oslavili, se vztahuje na uvedení statku do provozu. Za ním stál domeček, kde se vybíralo mýto, takže pokud formani přijeli třeba večer, mohli přenocovat na statku. Tehdy to ještě zřejmě nebyl hostinec.

„Od kdy to tu začalo fungovat jako skutečný zájezdní hostinec ještě nevíme, ale pátráme dále po okolí. Něco jsme vydedukovali z různých záznamů v okolí i podle toho, jak fungovala cesta. Chtěli bychom data ještě přesně určit například podle starých obrázků nebo různých záznamů. Je to ještě nadlouho a my jsme zde teprve krátce," popisovala Jitka Balíková. Se svým mužem se historii, historickým řemeslům věnují téměř dvacet let. Jezdí po různých akcích i dělají akce na klíč. Nyní chtěli mít něco svého a zájezdní hostinec se jim zalíbil. „Zůstal v hodně nepozměněné podobě. Patro je téměř v původním stavu. Je tam udírna, topeniště z chodby. Stávala tam kachlová kamna. Našli jsme z nich jeden kachel. Podle něj a podle kamen, které se prý dochovaly na faře, je snad necháme znovu udělat, Stavěly se ve stejnou dobu, takže se dá předpokládat, že je stavěl stejný kamnář," mínila Jitka Balíková. V patře zatím není elektřina. Návštěvníci se tam možná podívají o adventu.

Statek Na Jívě:

je to barokní stavba
- do provozu byl uveden před tři sta lety
- původně to byl zřejmě hostinec nebo statek s právem výběru mýtného
- pravděpodobně na jeho místě stála i starší stavba
- dříve na místě Petrovic ležely dvě obce Hlivojedy a Jezevce. Stavba stojí na křižovatce cest mezi těmito zaniklými vesnicemi, proto se dá předpokládat, že zde stála už nějaká hospoda ve středověku.