Začátkem večera nehlásil dispečink záchranné služby ve Středočeském kraji nic výjimečného. Záchranáři zasahovali u somatických onemocnění, dušností, bolestí břicha, ale také u několika osob v podnapilém stavu. Skladba výjezdů záchranné služby se do půlnoci ničím nelišila od běžné víkendové noci.

Úderem půlnoci byl zaznamenán rapidní nárůst volání na linku 155 a během několika desítek minut byla většina sanitních vozů ve Středočeském kraji v terénu. Velká část výjezdů souvisela s požitím alkoholu. Velmi časté byly pády a úrazy v opilosti, u kterých záchranáři zasahovali zhruba padesátkrát. Záchranáři mnohokrát ošetřili rozbité hlavy, úrazy v obličeji a pořezané ruce od střepů ze sklenic a láhví. Třikrát také zasahovali u osob, které propadly skleněnou výplní dveří. V sedmnácti případech sanitní vozy vyjížděly k napadení a dvakrát k pokusu o sebevraždu. V Příbrami byla záchranná služba volána k hromadné rvačce patnácti lidí, která se naštěstí nakonec obešla bez zranění.

Výjimkou nebyly ani vážnější intoxikace alkoholem a poruchy vědomí, některé případy se týkaly i dětí a mladistvích. Na Mělnicku záchranáři zasahovali už během večera u nezletilého mladíka, který vypil větší množství tvrdého alkoholu a jeho stav byl vážný. Záchranáři jej po ošetření převezli do pražského Motola. Na Rakovnicku zasahovali na diskotéce u dívky, která po konzumaci většího množství alkoholu upadla, udeřila se do hlavy a byla krátkodobě v bezvědomí. Utrpěla otřes mozku a záchranáři ji po ošetření převezli na chirurgickou ambulanci. Na Příbramsku zasahovali záchranáři u opilého nezletilého mladíka, který se při pádu zranil v obličeji.

Ve čtyřech případech záchranáři zasahovali u osob, které se popálily. V Lahovicích u mladíka, kterému petarda explodovala v dlani a způsobila mu popáleniny 2 stupně.
Na Praze – východ u muže, který se popálil v obličeji a na předloktí, když hasil hořící vánoční stromek. Na Příbramsku u dítěte, kterému petarda explodovala v ruce a způsobila tržnou ránu. V Kralupech nad Vltavou u mladíka, který utrpěl úraz a popáleniny v obličeji od petardy.

I v těch nejtěžších chvílích, kdy byla linka 155 nejvíce vytížena, se operátoři setkávali s bezohledností lidí, kteří zneužívali tísňové číslo. V některých případech přivolaní záchranáři na místě nikoho nenalezli. Od půlnoci také stoupala slovní agrese volajících. Dispečeři linky 155 měli občas problém dorozumět se s některými lidmi, kteří byli v podnapilém stavu. Bylo velmi obtížné se od nich dozvědět alespoň základní informace, kam a ke komu má záchranná služba přijet.

Silvestrovská noc patří pro záchranáře a dispečery linky 155 mezi jednu z těch nejnáročnějších. Počtem i charakterem výjezdů byl však tento Silvestr srovnatelný s loňským rokem.

Tereza Janečková