Jak, vysvětlila etnografka Muzea T.G.M. v Rakovníku Lenka Šmídová: „Svátky na sebe velice úzce navazovaly. Třicátého dubna se za vsí pálily čarodějnice, aby se od vsi odehnaly zlé síly. Druhý den se uprostřed vsi vypínala ozdobená májka neboli král, to podle toho, jak jí kde říkali. Byl to symbol radosti, mládí a optimismu. Vlastně všeho, co květen přináší."

Pálení čarodějnic je záležitost velmi stará, často se dává do souvislosti s keltskými svátky Beltine mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Byla to vlastně oslava lepší poloviny roku, která přicházela, a léta. Později se pálení čarodějnic spojovalo s ochranou před nečistými a čarovnými silami. Při tom se dodržovala celá řada zvyků. Vše vyvrcholilo večer zapálením ohně. „Nyní lidé vnímají pálení čarodějnic trochu jinak, spíše jako zábavu nebo čarodějnický karneval. Převlékají se do čarodějnických kostýmů, pořádají zábavy, opékají buřty, pijí alkohol," uvedla Lenka Šmídová.

Oslava májů byla vždy záležitost mladých svobodných lidí. V některých vesnicích na Rakovnicku se máje ještě slaví, jinde už ne, nebo s přestávkami, podle toho, jak se mládež dá dohromady. „Někde se naopak máje opět začaly pořádat po dlouhé odmlce. Program s průvodem po vsi a večerní zábavou se většinou shoduje. Mladí oblékají do průvodu kroj inspirovaný středočeským. Velmi často se tu ale objevují prvky kroje kyjovského. Májovníci často sahají do šatníku sokolského nebo baráčnického, " řekla Šmídová.

Výstava v rakovnickém muzeu vás provede téměř celým okresem. Zachycuje například vatru o čarodějnice v Roztokách, na Křivoklátě. Na čarodějnice v Lužné vzpomíná bývalý starosta Miloslav Dvořák. Je tu také novodobá oslava čarodějnic z Jesenice. Přehlídka staročeských májů je také pestrá. Zachycuje Mutějovice, Lužnou s baráčnickými košilemi mládenců, Roztoky, či svazácké máje z padesátých let ve Hředlích, nebo také suché máje na Berounsku.

Velká část je věnována májům na Olešné, které se slavily spolu s poutí první neděli po dvacátém květnu. Najdete tu pár májovníků oblečený v kroji, nebo zelený smrček, který nesměl dát hlavní májovník z ruky.