„Mrazy by mohlo něco přežít. Záleží na lokalitě. Například kolem Rakovníka a v Rakovníku tak silné mrazy neudeřily, jako tady u nás kolem Podžbánska,“ doufal tehdy Václav Vohralík z Mutějovic, odborný instruktor Českého zahrádkářského svazu. Jak se ukázalo, mrazy nepřežilo téměř žádné rané ovoce. Bez úhony vyrostla snad jen jablka. Například v zahrádkářské osadě nad nemocnicí v Rakovníku zahrádkáři nesklidili žádné třešně, nemají meruňky ani broskve.

Výstava přibližuje historii Židů na Rakovnicku.
Výstava přibližuje historii Židů na Rakovnicku


„Jinde se občas nějaké ovoce vyskytuje, ale tady ne. Záleží na lokalitě, kde byly stromy alespoň trochu chráněné mezi domy,“ řekl Jaromír Boušek, předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Rakovník. V některých zahradách mají zahrádkáři alespoň trochu broskví, protože ty nakvétaly později.
Neúroda ovoce se projevila i na jeho ceně.

„Zatím jsme měli české meruňky pouze jednou, ale odkud přesně byly, nevím, protože my můžeme brát jen z velkoskladu. Byly malé, nehezké. Ale chuťově nebyly špatné. Stály pětačtyřicet korun, což je docela slušná cena. Třešní je také málo. Jsou české, ale jsou tak za sto třicet korun za kilo,“ popisovala Michaela Hrdinová z prodejny Ovoce zelenina na Husově náměstí v Rakovníku.

České meruňky vzala do své prodejny Michaela Hrdinová jen na zkoušku, ale lidé je kupovali, tak je vezme zas, pokud budou. Nyní tu mají meruňky z Francie za pětašedesát korun za kilogram.

Ilustrační foto.
Na Rakovnicku zatím burkiny v bazénu neřeší


Podobné je to i s borůvkami. prodávají české, ale z velkoskladu. Jeden litr stojí sto třicet korun. Jinak borůvky na Rakovnicku někde jsou. Lidé na ně chodí, ale ne v tak velké míře. To potvrdila i Michaela Hrdinová: „Minulé roky nám sem chodily hlavně ženy nabízet borůvky, které nasbíraly. Letos tu ještě nikdo nebyl.

Ceny ovoce v Rakovníku:
české třešně 120 Kč za kg
české meruňky 45 Kč za kg
meruňky z Francie 65 Kč za kg
české borůvky 130 Kč za litr