Zdravotnice jsou často subtilní ženy a když se musí ve službě potýkat s agresivním pacientem, nezbývá jim nic jiného, než si přivolat na pomoc strážníky nebo policii.

Beroun

„Se záchranáři spolupracujeme už hodně dlouho. V případě, že se dopředu ví, že jedou k agresivnímu pacientovi, u výjezdu jim policie asistuje. Sanitní vůz s agresivním pacientem pak policisté preventivně doprovází až do nemocnice. Díky tomu se počet útoků na záchranáře v našem regionu snížil," vysvětlila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Mohou se útokům pacientů záchranáři nějak bránit? „Posádky našich záchranek vědí, jak se mají v případě agresivního pacienta chovat. Samozřejmě při sobě nenosí žádné zbraně, obušky či jiné prostředky. Nemají za sebou ani kurzy sebeobrany," uvedl ředitel záchranné služby Trans Hospital Řevnice Bořek Bulíček. Když tedy pacient útočí s nějakou zbraní, nebo sáhne po noži či nůžkách, musí záchranáři přivolat policii. „Máme už ale svůj okruh pacientů, u kterých už dopředu víme, že nás čeká problém," dodal Bořek Bulíček.

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek by u záchranářů vcelku přivítal povinnost fyzické průpravy. Řada z nich si dobrovolně sama vylepšuje fyzičku, například v pauzách přímo v relaxační místnosti na základně.

„Možná by pomohlo i zavedení vyšších trestů pro agresivní pacienty. Bez ohledu na to, zda byl příčetný či ne," myslí si Ivan Kubásek z Berouna.

Více z Berouna: Berounský deník

Rakovník

V Rakovníku asistují záchranářům při převozu psychicky nemocných či opilých a zraněných pacientů policisté i strážníci. „Útoky na záchranáře za poslední rok neevidujeme," uvedla mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová.

Kladno

Na Kladensku je situace klidná. Jak potvrdila kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová, za poslední tři roky policisté na Kladensku neevidují žádný případ napadení zdravotnické hlídky, ani hlídky rychlé záchranné služby.

Je to i tím, že záchranáři hlásí jen závažné případy napadení. „Za poslední čtyři roky jsme zaznamenali maximálně čtyři případy. Pokud nejde vysloveně o život, záchranáři takové události ani nehlásí. Situaci vyřeší sami na místě. Pravdou je, že se množí verbální agresivita. To je ale celospolečenský problém. Naši záchranáři se denně potýkají s tím, že jim lidé nadávají, nejen pacienti, ale i jejich okolí, často pod vlivem omamných látek," řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Více z Kladna: Kladenský deník

Více z Rakovníka: Rakovnický deník

Také čtěte: Ředitel záchranky: Útočí na nás pacienti i jejich příbuzní

Příbram

To je problémem i v Příbrami. Zde působí záchranářům potíže hlavně party rozjařených, opilých nebo zdrogovaných lidí. Když někomu z kamarádů zavolají záchranku, jsou to většinou oni, kdo slovně a někdy i fyzicky napadnou záchranáře. 

Více z Příbrami: Příbramský deník