„Vybírali jsme malé pivovary. Nechtěli jsme velké průmyslové, protože malé pivovary vaří speciály v malých dávkách a to je kvalitní silné pivo. Neříkám, že velké pivovary nevaří kvalitní piva, ale z těch malých jsou specifická," popisoval Jiří Dlouhý z Klubu sběratelů pivních suvenýrů Rakovník.

Přímo z Rakovnicka se představil Pivovar Máša Řevničov, dále Továrna Slaný, pivovar z Plas, Sedlčan, Chýše. Z velkých byl na Křivoklátě jen Tradiční pivovar v Rakovníku.

Pět set let hradního pivovaru připomínal originální pivní tácek vydaný zvlášť k tomuto výročí. Kromě toho ještě sepsaná historie hradního pivovaru, postup vaření piva i dělení piva podle použitých surovin. K dispozici byly také ukázky sladu i granulovaného chmele.

Na Mšeckém létu vystoupil Marek Ztracený
FOTO, VIDEO: Marek Ztracený představil ve Mšeci novou píseň

Kromě lahodného moku si návštěvníci měřili síly v pivovarských soutěžích. Na pány čekalo koulení plným sudem piva mezi kužely, dámy koulely sudem prázdným, dále kutálení pivního tácku po dřevěné lavici nebo držení plného tupláku piva. Každý výherce získal pivo od zúčastněných pivovarů.

Akce nebyla na nádvoří Křivoklátu zřejmě naposledy. Pořadatelé Hrad Křivoklát a Klub sběratelů pivních suvenýrů Rakovník by ji chtěl zopakovat tak jednou za pět let, aby nezevšedněla. „Mělo tu být více pivovarů. Ale bohužel jsme se potkali s pivním festivalem ve Velké Dobré, kterou pořádá Středočeský kraj. Původně neměl vůbec být. Zorganizovali ho před několika dny. Oslovili jsme pětadvacet pivovarů a počítali, že jich přijede patnáct až dvacet. Jenže pivovary, které tu byly už loni a byly tu spokojené, raději jely tam. Tři pivovary se omluvily na poslední chvíli," zkonstatoval Jiří Dlouhý.

Že pivo nechutná jen mužům dokazovaly dámy Petra a Karolína, které přijely za kulturou z Prahy: „Máme rády každé pivo, které je dobře natočené." Kousek to na Křivoklát měli manželé Alžběta a Pavel Vondráčkovi: „Přišli jsme pěšky z Velké bukové. Máme rádi pivo a rádi ochutnáme i novinky. Dáme si pivo klasické i s příchutěmi. Podle nálady. Ale musí být vychlazené."

V Masarykově nemocnici v Rakovníku darovala krev téměř stovka dárců.
OBRAZEM: Darovat krev je radost i milé setkání