Uzavírka centra obce měří sice jen 190 metrů, ale řidiči si kvůli ní musí dlouze zajíždět. Nákladní a kamionové dopravy se týká objížďka po silnici na trase ve směru z Kralovic na Jesenici a dále přes Kněževes až do Rakovníka. Pro auta do šesti tun hmotnosti platí objížďka přes Kožlany, Čistou a před Zavidovem by se řidiči měli dát směrem na obce Krakov, Malinová a Hvozd. Odtud už se přes Lubnou dostanou dále do Rakovníka.

Uzavírka se dotkne také autobusové dopravy, která bude odkloněna po stejných objízdných trasách a platí pro ni objížďkový jízdní řád.

To, že nyní vede objízdná trasa přes malé vesničky, na ně má samozřejmě také negativní dopad. Zeptali jsme se proto starosty obce Hvozd Jana Lédla, zda občanům zvýšená doprava v blízkosti jejich rodinných domů komplikuje život.

Slavnostní předávání vysvědčení si užili také školáci v Rakovníku. Někteří z nich přímo ze školy zamířili třeba do hračkářství.
Odměna za vysvědčení? Hračky, zmrzlina i muzikál

„Zatím si nikdo nestěžoval. Ale to, že tady jezdí více aut, jsem si všiml, protože bydlím asi deset metrů od silnice. Občas sem také zabloudí nějaký kamion, ale s tím máme zkušenosti už z dřívějších uzavírek. Budu-li ale upřímný, tak jsem to čekal horší," přiznal starosta Jan Lédl.

Také zmínil, že i přesto, že by si řidiči měli cestu volit právě přes Hvozd, stále jezdí do Zavidova, kde je nyní doprava o to více zhuštěná.

Zavidov je totiž obec ležící na hlavním tahu z Rakovníka do Plzně.

Nešťastný je také termín uzavírky, který vychází na oba prázdninové měsíce.

„Lidé z toho pochopitelně moc nadšení nebyli. U nás v obci jsme všichni navyklí na její klid. Děti jsou v tu dobu doma a starší občané tu chodí na procházky, aniž by byli zvyklí se kolem sebe více rozhlížet. Proto bych rád apeloval na jejich větší opatrnost," uvedl Jan Lédl.

A co naopak obce, u kterých je velké množství aut na silnicích na denním pořádku?

„Nějaké dvě stovky aut navíc vůbec nepocítíme. O tom, že je objížďka, samozřejmě vím, ale naše vesnice je tak vytížená, že to ani nepoznáme," řekl k situaci starosta Ždáru na Jesenicku Pavel Malich. Podle posledního měření projede denně touto vesnicí až 13 tisíc automobilů.

Z MOA dobrovolně odchází také učitel Marek Pavlík (vpravo). Na fotce zachycen v den protestního pochodu.
Z obchodní akademie odchází další učitel

Uzavírka v Petrovicích se od 1. srpna přesune z centrální části obce, zahrnující také křižovatku na Šanov, na oba dva její konce. Ve směru ze Zavidova bude obec zcela uzavřena a řidiči tudy neprojedou až do 31. srpna. Ve směru na Příčinu bude průjezd uzavřen částečně a provoz tu budou řídit semafory. Ty v Petrovicích zůstanou až do 29. října letošního roku.