Zajímavé je, že vrchního strážníka městské policie Jaromíra Nového na tohoto nebezpečného psa upozornila až zastupitelka Anna Caithamlová (hnutí Město pro vás), která o případu psem napadených obětí informovala na posledním zasedání zastupitelstva města. 


„Chtěla bych upozornit na to, že po městě se pohybuje černý pes bojového plemene. Jeho majitel byl už prý i u soudu, a to kvůli tomu, že svého psa nemá na vodítku. Už v minulosti měl napadnout několik lidí a nyní se znovu volně pohybuje po městě. V minulém týdnu jsem vyšetřovala hned dvě ženy, které pes napadl,“ otevřela téma doktorka Anna Caithamlová. 


K napadení lidí v obou zmiňovaných případech prý došlo stejným způsobem. Agresivní pes nejdříve ohrožoval psy svých majitelů a ti, ve snaze své čtyřnohé mazlíčky uchránit, se sami vystavili útoku. Při obraně psů utrpěli zranění. 

Na rakovnickém náměstí se v sobotu soutěžilo O pohár starosty Krajského sdružení hasičů.
OBRAZEM: Nejtvrdší hasiči soutěžili na Husově náměstí v Rakovníku


Městským strážníkům ale případ nikdo z poškozených nenahlásil, a to i přes to, že jedna z obětí je údajně měla prosit o odchyt psa.
„Jedna z těchto žen se mi svěřila, že opakovaně volala na policii, aby psa přijela zpacifikovat. Jednou jí prý bylo řečeno, že ho má chytit a že si pro něj policie přijede. Jelikož kvůli zraněním, které při útoku utrpěla, byla jeden a půl měsíce v neschopnosti, tak se psa pochopitelně velmi bojí. Podruhé, když na policii volala a dožadovala se jeho odchytu, jí bylo údajně sděleno, že už je na tento úkon tma,“ popisovala Anna Caithamlová.


Vrchní strážník Jaromír Nový ale tento přístup městské policie vzápětí striktně vyloučil. Otázkou tak zůstává, na jakou policii napadená žena volala. Státní policie, která případy přijímá na bezplatné lince 158, odchyty psů ve městech neřeší. Ty má naopak na starosti příslušná městská policie, se kterou se lze spojit na lince 156. 

Příběh Zvíře dětské psychoterapeutky Torey L. Hayden s velkými emocemi i humorem rozehráli Věra Hollá a Pavel Oubram.
OBRAZEM: Listování se Zvířetem proti srsti


„Pokud napadená žena volala na linku 156, tak jsem si jistý, že jí strážníci určitě neřekli, že k případu nevyjedou, protože se zešeřilo. Poslední tři měsíce jsou všechny hovory na tuto linku nahrávané a nelze je vymazat, takže by si takový přístup strážníci určitě nedovolili,“ konstatoval velitel městské policie s tím, že v knize záznamů žádný zápis o nebezpečném pobíhajícím psovi bojové rasy nemají. „Problém je, že lidé o těchto případech často mluví mezi sebou, ale málokdy zavolají a oznámí nám je,“ dodal Jaromír Nový.


Odchyt nebezpečných zvířat tak strážníkům znemožňuje nejen jejich plachost, ale také laxní přístup občanů. „Když se něco podobného opět stane, ať zmiňovaná napadená žena ihned zavolá. Jestli se nám ale psa podaří odchytit, zaručit bohužel nemůžeme. Podobný případ s odchytem psa jsme v Rakovníku naposledy řešili dva měsíce. Když se strážníkům podařilo se k psovi přiblížit na nějakou kratší vzdálenost, vždy před nimi utekl a odchyt tak musel začínat nanovo,“ popisoval zkušenosti s obdobným případem vrchní městský strážník.