Rakovnický deník se zeptal zástupce strany v Rakovníku, nynějšího opozičního zastupitele a bývalého dlouholetého místostarosty Jana Švácha, zda bude odchod Karla Schwarzenberga znamenat oslabení parlamentní strany v dalších volbách, ale také na to, kdo je podle něj nejvhodnějším kandidátem na pozici předsedy strany.

Současný předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil, že již kandidovat na předsedu nebude. Co na to říkáte?

Na tuto alternativu jsme se v TOP 09 dlouho připravovali a věděli, že přijde. Život nelze zakonzervovat jako hruškový kompot a rozhodnutí pana Schwarzenberga je logickým vyústěním rovnice o jeho věku a náročnosti funkce, kterou zastával. Nicméně, pan Schwarzenberg z politiky neodchází a vedle své kandidatury v Praze bude i nadále k dispozici radou i pomocí při obrušování stranických hran.

Koho byste rád viděl vy osobně na postu předsedy strany? Pana Miroslava Kalouska?

Nedokážu si představit nikoho jiného. Pochopitelně se jedná o kontroverzní osobu, která je řadě lidí, a především pak vládnoucí koalici, trnem v oku, je však třeba si přiznat také to, že v současné době není v opozici jiný viditelný politik, který by dokázal vést se zástupci vládnoucích stran smysluplný dialog.

Může podle vás odchod pana Schwarzenberga z této pozice znamenat citelné oslabení strany?

Mám jiný názor. Žádná standardní politická strana nemůže být postavena na vlivu, vůli a osobnosti jednoho člověka. A Karel Schwarzenberg, byť se jedná o zásadního evropského politika a moudrého člověka renesančního typu, s veškerou úctou není TOP 09. TOP 09 je ustálenou konzervativní politickou stranou s řadou osobností, které jsou zásadními pro její další vývoj.

Řešili jste jako strana TOP 09 již vhodné kandidáty do nadcházejících krajských voleb? Popřípadě kdy by se mohla záležitost řešit?

O kandidátech pro volby do krajského zastupitelstva se diskutuje již téměř rok. Žádná jména však ještě pro budoucí kandidátku nejsou jistá a je otázkou několika měsíců, kdy bude určen lídr i zbytek kandidátky.