První křivoklátská hledačka vás provede okolím hradu po stopách jednoho z jeho majitelů, který nejvíce přispěl 
k rozvoji zdejší oblasti. Ano, hovoříme o knížeti Karlu Egonu Fürstenbergovi. Za ty, kdo hledačku dávali dohromady, upozornila Jiřina Prošková: „Tajenka skrývá jméno toho, kdo mu byl na světě nejdražší."

Hledačku v deštivých červnových dnech roku 2013 společně s ní vytvořili Josef Jedlička, Barbora Bednářová Šafránková, Irena Smržová, Kateřina Kočí, Zuzana Eliška Veselá a Blažena Hušková. „Hledačka je nová zábava nejen pro děti," upozornila Jiřina Prošková s tím, že členky Klubu turistů z Nového Města na Moravě ji vyzkoušely a byly nadšené. Shodly se: „Připadaly jsme si při hledání jako zamlada." Jelikož jsou už všechny babičky, těší se, že na hledačku vyrazí s vnoučaty a pravnoučaty. Na svých cestách budou prý pátrat i po dalších hledačkách.

„Těšíme se, až jim je připravíme. Přidejte se i vy, vytvořte si svou hledačku po místech, která znáte a máte rádi," vyzývá čtenáře Rakovnického deníku Jiřina Prošková. 

Začátek hledačky: Informační centrum IVS Budy (označeno v mapě č.1) v době provozu TIC.
Zakončení hledačky: Informační centrum IVS Budy (v mapě č.1) v době provozu TIC.

„Hledačka není vhodná pro ty, kdo mají pohybové omezení, neboť cesta strmě stoupá. A v úsecích na silnici je třeba zvýšené opatrnosti," upozornila ještě k projektu Jiřina Prošková.

Hledačka vznikla za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí.
Za obsah tohoto dokumentu je výhradně odpovědná Actaea – společnost pro přírodu a krajinu a nelze jej v žádném případě považovat za názor Ministerstva životního prostředí. Projekt byl podpořen z programu Pro budoucnost Nadace OKD.