S nápadem začít se zajímat o stará kola přišel Ctirad Mrzena z Kolešovic, který je sběratelem, restaurátorem a zároveň zakládajícím členem Velociped bicykl klubu Doba minulá v jedné osobě. Spolu se svojí rodinou a kamarády se před pár lety rozhodl, že by byla škoda Kolešovku neoživit něčím novým. I když zase tak úplně novým ne. Jak už sám název klubu napovídá, hlavní zájem jejích členů se váže ke kolům a doplňkům z minulého století.


„Začalo to tímhle Stadionem z roku 1940, který byl natřený barvou na radiátory,“ ukazoval Ctirad Mrzena na bicykl, u kterého se mu podařilo zachovat i originální šroubky. Pak už to prý šlo od jednoho kusu k dalšímu. Kola jim doma postupně přibývala, až se jejich počet vyšplhal na dnešních 81. Z toho asi 40 z nich se vystavují jako muzejní exponáty, zbytek je plně funkční a členové skupiny tato kola využívají při retro jízdách. Některé kusy si už dokonce zahráli také ve filmu. O stará kola projevily zájem mezinárodní natáčecí štáby.

Ilustrační foto
Tatran znovu doplatil na nevydařený první poločas


Zároveň si dnes už mezi novými přírůstky vybírá jen ty nejlepší kousky. Jejich počet totiž roste a jako správnému sběrateli se Ctiradu Mrzenovi s každým kusem ve sbírce těžko loučí. 


„Ještě jsem žádné kolo neprodal. „Mám k tomu citovou vazbu. Ale brzy to asi dopadne tak, že z domu půjdu buď já, nebo ta kola,“ vtipkoval Ctirad Mrzena. 
Tomu úplně nejstaršímu bicyklu ve sbírce je úctyhodných 93 let. Jde o Stadion z roku 1924, který Ctirad Mrzena zrestauroval a vyrobil k němu zmrzlinářský vozík. Koupit si přímo z něj takzvaný „cuc na kládě“ mohou návštěvníci Vlečky Kněževes před každým odjezdem Kolešovky. 

Takhle vypadalo Husovo náměstí v Rakovníku jen pár minut poté, co z nebe začaly padat první kapky.
Rakovník by potřeboval kanalizaci jako metro


Zároveň ve Vlečce Kněževes trvá až do konce prázdnin putovní výstava starých jízdních kol a věcí z dob našich babiček, za kterým opět stojí členové Doby minulé. V muzeu jim pro exponáty vyhradili starý poštovní vůz. 


V něm mohou návštěvníci zahlédnout také dva nejtišší členy klubu. Jde o dvě figuríny umrlců, které si zahráli ve válečném filmu. Jinak má Doba minulá kolem dvaceti členů. Z toho šest jich je z rodiny Mrzenových, ostatní jsou kamarádi a známí.


„Novým členům se rozhodně nebráníme. Může přijít kdokoliv, kdo umí a chce jezdit na starém kole. Jezdí s námi i děti kolem deseti let věku a jde jim to pěkně. Někdy bych řekl, že i lépe, než některých dospělým,“ řekl na závěr se smíchem Ctirad Mrzena.