V Rakovníku jich v současnosti funguje osm. Všechny na Husově náměstí nebo v jeho blízkosti. Že se jejich počet vlivem protikuřáckého zákona nezvýšil, potvrzuje Petra Davidová z odboru správy majetku města. „Je to stabilní počet, který evidujeme už několik let. Žadatelé o ně se v podstatě nemění,“ řekla Rakovnickému deníku.

Spolu s Milenou Kováčikovou z ekonomického odboru Petra Davidová vysvětlila, že zajistit pro svůj podnik předzahrádku není složité. Stačí mít povolení od místního odboru dopravy, dostavit se na městský úřad a vyplnit zde žádost, která kromě jiného zahrnuje také časové rozmezí užívání předzahrádky. Většinou se jedná o pokrytí sezony od dubna do října.

Mlynář Petr Čech má část expozice v Elektroskanzenu věnovanou právě záplavám.
Byl to boj o holý život, vzpomíná na povodně mlynář Petr Čech
Manželé Miluše a Vladimír Krausovi vzpomínají nad fotkami.
Dům v Křivoklátu ze 17. století potopu ustál

Termín lze ale měnit. Záleží totiž hlavně na počasí. Pokud restauratérům přeje, je výhodnější zajistit si na předzahrádku nájemní smlouvu, která se hradí paušálně. Nezáleží tedy na tom, kolik dní hosté u venkovního posezení skutečně stráví. Nájem místa na předzahrádku je tak finančně výhodnější než úhrada přes místní poplatky. Vychází na 2,50 korun na metr čtvereční a den, přičemž zmíněný poplatek je dvakrát dražší. Restauratérům také dovoluje nehlídat si a nezapisovat dny, kdy možnost předzahrádky opravdu využili, což je v případě místních poplatků nutnost.

Kolik procent lidí kouří?Zdroj: Redakce