V tuto chvíli je ve Středočeském kraji registrováno přes čtyřicet tři tisíc držitelů zbrojních průkazů. Jen pro srovnání: v Karlovarském kraji vlastní zbrojní průkaz přes sedm tisíc občanů.

V minulém roce se počet žádostí na Rakovnicku a Kladensku zvýšil téměř o třetinu. Zatímco v roce 2014 žádalo o zbrojní průkaz sto dvacet žadatelů, v roce 2015 jich pak bylo sto šedesát.

„Jedná se o počet nových žádostí. Odbornými zkouškami však neprošlo zhruba šedesát procent žadatelů. Vůbec nejvíce žádostí je v tuto chvíli na obnovu zbrojního průkazu," sdělila mluvčí Michaela Richterová.

Především od léta předchozího roku se celá Evropa potýká s uprchlickou krizí. Do zemí Evropské unie míří denně tisíce uprchlíků z arabských zemí, kteří mají zcela jiný styl života a vyznávají odlišné hodnoty.

Například Miroslav S. z Rakovníka je držitelem zbrojního průkazu několik let, a to z dob, kdy ještě podnikal. O tom, že by se zbraně vzdal, nechce ani slyšet. „Kdysi jsem uvažoval, že už bych si neprodlužoval platnost průkazu. Ta mi končila v loňském roce. Ovšem vzhledem k tomu, co se děje všude kolem nás, si jej pro pocit většího bezpečí ponechám. Stát se může cokoliv, a to i vzhledem k tomu, co se dělo o silvestrovské noci v Německu. Mám rodinu, dvě dcery," řekl Rakovnickému deníku Miroslav S. (redakce jeho totožnost zná, pozn. red.). Podle něj bude žádostí o zbrojní průkaz přibývat, neboť uprchlíci jsou zvyklí na zcela jiný způsob života, než který my vedeme v Evropě.

Martin K. z Neratovic, který o zbrojní průkaz v minulém roce také zažádal, potvrdil, že jeho rozhodnutí s uprchlickou krizí také přímo souvisí. „Lidé, kteří k nám přicházejí a hledají tu místo k životu, vyznávají úplně jiné hodnoty než my. Jsou zvyklí žít podle jiných společenských pravidel a zákonů, chovat se ke svému okolí jinak než Evropané. Zbraň mi dodává pocit většího bezpečí pro případ, že bych se někdy dostal do situace, při níž se já nebo má rodina ocitneme v ohrožení," netajil se svým názorem. Ke střelbě jako takové by se však uchýlil pouze v krajním případě.

„Myslím, že na většinu lidí bude fungovat už pouhá pohrůžka střelnou zbraní," dodal.

O zbrojní průkaz za účelem osobní ochrany může požádat kdokoli starší jednadvaceti let. Musí však splnit několik podmínek.

„Žadatel o zbrojní průkaz musí získat osvědčení o odborné způsobilosti a lékařské osvědčení. Zároveň musí být bezúhonný a spolehlivý," vyjmenovala Markéta Johnová, mluvčí mělnické policie. Odborná způsobilost se prokazuje složením zkoušky odborné způsobilosti, bezúhonnost spočívá v čistém trestním rejstříku a za spolehlivého je žadatel označený v případě, že není opakovaným pachatelem přestupků.

Dvě části zkoušky

Zkouška odborné způsobilosti má dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje písemný test, který ověřuje znalosti zákona o zbraních a souvisejících předpisů, právní definice nutné obrany a krajní nouze, nauku o zbraních a střelivu a zdravotnické minimum. Praktická část zkoušky se pak skládá z prozkoušení znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a ze střelby na pevný cíl.

Vydání zbrojního průkazu je úzce spojeno také se zdravotním stavem žadatele. Ten nesmí trpět žádnou duševní poruchou, poruchou chování, epilepsií, degenerativní nemocí nervové soustavy, sníženým intelektem nebo mentální retardací. Smůlu mají i lidé se silnější vadou zraku nebo sluchu.

Zbrojní průkazy se dělí do pěti skupin. Skupina A je určena především pro sběratele, kteří chtějí vlastnit i historické zbraně, jež už ani nejsou schopné střelby. Držiteli průkazu skupiny B bývají sportovní střelci, je totiž určena právě pro sportovní účely a je vyžadována na některých střeleckých závodech. Zbrojní průkaz skupiny C je potřeba pro lov, tedy je nezbytný například pro myslivce. Skupina D je určena pro výkon zaměstnání nebo povolání a opravňuje k držení a nošení zbraně při výkonu zaměstnání. A konečně průkaz skupiny E je určený pro ochranu života, zdraví nebo majetku a opravňuje ke skrytému nošení zbraně a k pořizování nábojů do zbraní, na něž se průkaz vztahuje.

Obecně platí, že o zbrojní průkaz skupin A, D a E mohou žádat osoby starší jednadvaceti let, o zbrojní průkaz skupin B a C pak už osmnáctiletí střelci. Existují také výjimky týkající se výuky myslivosti nebo třeba střeleckých sportovních organizací, v takových případech lze věk žadatele snížit až na patnáct let.

Žadatelé o zbrojní průkaz musí počítat s tím, že jeho vydání není zrovna lacinou záležitostí. Jen samotné přijetí žádosti o vydání zbrojního průkazu vyjde na sedm set korun, odměna komisaři za vykonání zkoušky odborné způsobilosti vyjde na dalších šest stovek. K tomu je třeba připočítat cenu za střelnici, přípravný střelecký kurz, psychologické vyšetření a vydání lékařského potvrzení, což se může pohybovat v řádu tisíců.

„Veškeré informace o možnosti získat zbrojní průkaz najdou zájemci na webu www.zbranekvalitne.cz," připomněla policejní mluvčí Markéta Johnová.