Akce pro veřejnost

Jiří Kovář důvod, proč pivovar připravuje akce pro veřejnost, jen potvrdil: „Chceme ukázat veřejnosti, jak pivovar vypadá. Červnové vítání léta je v novodobé historii, to znamená od roku 2010, kdy se změnil majitel a začalo se tu stavět a vařit kvalitní pivo, třetí akcí. Poprvé jsme otevřeli vloni v listopadu po dokončení rekonstrukce nádvoří. Chtěli jsme udělat radost sobě i našim příznivcům a ukázat jim, že pivovar v Rakovníku žije."

Podruhé se tu návštěvníci sešli letos v dubnu při velikonočním jarmarku. Do třetice to bylo vítání léta.
„V historii pivovaru to je zřejmě poprvé, alespoň podle nám dostupných informací, kdy se zájemcům otevřely k nahlédnutí všechny provozy. V dřívějších dobách se dny otevřených dveří nedělaly a následně měl pivovar problémy sám se sebou, takže ani vlastně nebylo co ukazovat," podotkl Kovář.

Naštěstí je tato doba pryč a pivovar se díky mohutným investicím do nových technologií zařadil mezi špičkově vybavené pivovary. To ale neznamená, že je vše hotovo. Řada rekonstrukcí a investic, a to především stavebních, ještě pivovar čeká.

Při vítání léta mělo prohlídky na starosti pět průvodců. Ti postupně prováděli skupiny zájemců po výrobních provozech. Prohlídky se uskutečnily téměř ve všech provozech kromě spilky. Spilka nebyla z hygienických důvodů zařazena do prohlídek, jelikož zde probíhá výroba piva klasickým způsobem v otevřených kádích a tudíž musí být zachována mikrobiologická čistota prostředí .
Kdo se do provozu pro velký zájem nedostal, bude mít příležitost při dalších akcích, které budou pivovarem pravidelně pořádány.

Změny

S novým ředitelem je na místě otázka, zda se v pivovaru nechystají nějaké změny. Podle něj ne: „Pivovar je v současné době velmi dobře rozjetý podnik s kvalitním týmem pracovníků. Vizi směřování pivovaru jsme připravovali před třemi lety se stejným týmem, který tu je nyní. Pracují tu lidé s dlouholetými zkušenostmi v pivovarnictví a všichni jsme zajedno, kam bychom se chtěli dále ubírat. Takže budeme pokračovat tak, jak jsme začali. Zůstávají všichni zaměstnanci včetně vedení. Ale pokud změnami rozumíme rozšíření sortimentu produktů, tak tyto změny přijdou a první již v letošním létě, kdy zprovozníme novou linku na stáčení pětilitrových soudků."

Ocenění

Ve své novodobé historii získal Tradiční pivovar v Rakovníku několik ocenění z domácích i zahraničních soutěží. Na většinu z nich dosáhl pivovar v loňském roce. Na degustačních soutěžích v tuzemsku i zahraničí jich bylo celkem čtrnáct. Letos hodnotitelé ochutnávali rakovnické pivo již na dvou degustačních soutěžích. Ocenění získalo sedmkrát. První dvě získali Rakovničtí hned po Novém roce v Táboře na Táborských slavnostech piva.

„Zhruba před měsícem jsme přivezli pět ocenění z Českých Budějovic ze soutěže Pivo České republiky 2014. Bylo to jedno zlaté, dvě stříbrná a dvě bronzová ocenění. Bakalář tmavý získal zlato, Černovar světlý a Bakalář výčepní stříbro. Černovar světlý skončil na třetím místě v absolutním pořadí bez rozdílu jednotlivých kategorií piv. Bakalář světlý za studena chmelený ocenili jihočeští novináři třetím místem," vypočítával výrobní ředitel a sládek pivovaru Radek Holopírek.

Rekord

Ceny podle ředitele Jiřího Kováře svědčí o kvalitě. Druhým aspektem jsou lidé, kteří pivo chválí a kupují ho.
„Největší ocenění je, když lidé pivo upřímně chválí. A vidíte, že ho mají v nákupních košících. Z toho máme velkou radost, " potvrdil Radek Holopírek.

O stále vyšším zájmu o rakovnické pivo svědčí i v novodobé historii nejvyšší výstav Tradičního pivovaru v Rakovníku, a to více jak tři a půl tisíce hektolitrů za pět stáčecích dnů. Tolik hektolitrů se před rokem 2010 vyrábělo téměř půl roku.

Vedle dynamicky se rozvíjejícího tuzemského trhu putuje pivo z Rakovníka i do takových destinací, jako je Rusko, Slovensko, USA, Izrael, Ukrajina, Čína či Austrálie.