Kdo na posledním jednání rakovnických zastupitelů očekával nějakou „výbušnější" debatu mezi opozicí a koalicí na téma financování kompletní opravy krytého plaveckého bazénu formou stomilionového úvěru, musel být zklamán. Nic takového se totiž nekonalo. Pouze opoziční zastupitel Oldřich Kronich (Město pro vás) požadoval orientační plán následných kroků města.

„Existuje nějaký plán, co se bude s bazénem dít od prvního září? Existuje nějaký plán rekonstrukce tohoto objektu? Abychom si totiž nepůjčili sto milionů korun a stavba nestála," dotazoval se zastupitel Oldřich Kronich vedení města.

„Město má již hotovou projektovou dokumentaci, tam už je zřejmé, jakým způsobem se bude postupovat po schválení financování, kdy budeme okamžitě vypisovat výběrové řízení na dodavatele stavby. To je právě možné až po schválení financování," zareagoval na dotaz Pavel Jenšovský (ČSSD), starosta města Rakovníka.

Stomilionový úvěr je podle vedoucí Ekonomického útvaru Městského úřadu Rakovník Lady Pidrmanové velmi výhodný. „Nejvýhodnější nabídku zaslala Československá obchodní banka. Pokud by na finančním trhu zůstala stejná situace jako je nyní, město by zaplatilo o jeden a půl milionu korun více za celou dobu čerpání úvěru," řekla na posledním zasedání rakovnických zastupitelů vedoucí ekonomického odboru Lada Pidrmanová.

Celková výše úvěru činí sto milionů korun, město by jej mělo splácet po dobu deseti let.

Vedení rakovnické radnice hledalo i jiné cesty financování kompletní rekonstrukce krytého plaveckého bazénu, ale marně. Původní předpoklad spolehnutí se na dotace od ministerstva školství po zveřejnění programu téměř ztroskotal. V současné době má město Rakovník požádáno o dvě dotace, a to v celkové výši třicet milionů korun. Výsledek žádosti by měl být ale znám až někdy během podzimu.

Podle předběžných odhadů by měla rekonstrukce bazénu stát město 150 milionů korun bez DPH a financovat se bude jak z úvěru, tak z vlastních peněžitých zdrojů města z předchozích let.

„Pokud se těch sto milionů použije na rekonstrukci bazénu, pak se nedá nic dělat, ale byli bychom rádi a doufáme, že se nám podaří peníze ušetřit. Nevíme, jaké budou ceny, jaká cena vzejde poté z výběrového řízení. Za úsporu bychom byli rádi," nechal se slyšet místostarosta Miroslav Samaš (ANO) s tím, že ačkoliv město získalo výhodný úvěr, stále to pro něj znamená následně dlouhodobý závazek.

„Pokud bude dlouhodobý závazek, musí se s ním počítat a budou se muset některé investice omezit," podotkl Miroslav Samaš.

Už před více než rokem rozhodli zastupitelé o větší rekonstrukci, respektive o přestavbě současného plaveckého bazénu sportovního charakteru na menší aquapark. Rozsáhlou rekonstrukci bazénu schválili rakovničtí zastupitelé počátkem roku 2015, kdy rakovnická koalice vyjádřila souhlas s přestavbou bazénu na menší aquapark namísto pouhé kompletní opravy budovy. Nově tak budou šatny umístěny v suterénu, v prostoru bazénu přibudou tobogány a další vodní a dětské atrakce, chybět nebude divoká řeka, sauna či občerstvení.