Podle starosty města Pavla Jenšovského (ČSSD) je zatím v položce v nástinu rozpočtu města pro další rok částka zhruba pětadvacet milionů korun. „Rekonstrukce bazénu by měla být největší investiční akcí příštího roku," komentoval starosta města Pavel Jenšovský s tím, že pokud vše půjde podle nejoptimističtějších představ, měla by rozsáhlá rekonstrukce, díky níž by v Rakovníku vznikl menší aquapark, začít v září příštího roku.

Stále však není jasné, jakým způsobem bude rekonstrukce financována, jelikož nejsou ještě známé výzvy od jednotlivých ministerstev. „Vyhlížíme dotace od ministerstva životního prostředí, a to na zateplení budovy, a také dotaci od ministerstva školství," řekl starosta.

Město Rakovník by se podle starosty Pavla Jenšovského mohlo na rekonstrukci plaveckého bazénu a jeho zázemí spolupodílet částkou v rozmezí šedesáti až sedmdesáti miliony korun z celkových odhadovaných sto padesáti milionů korun bez DPH.

„Takovýto podíl nám byl i doporučen posuzovatelem finančního zdraví města. Snad se nám podaří ještě zvýšit finanční rezervu města, předpokládáme, že ke konci roku by mohlo být na účtech města čtyřicet milionů korun," poznamenal starosta města Jenšovský.

Podle zpráv z rakovnické radnice bude plavecký bazén v „normálním" provozu do konce srpna. Poté je v plánu, pokud vše půjde podle optimistických představ, zmíněná rekonstrukce. „Ovšem říci, že bude bazén od září příštího roku stoprocentně uzavřen, nelze," zdůraznil starosta Jenšovský s tím, že pokud by ale opravy nezačaly, pak by přišla na řadu nová posouzení budovy bazénu statikem, případné další nutné a zřejmě i četnější kontroly ze strany statika budovy.

Rozsáhlou rekonstrukci bazénu schválili rakovničtí zastupitelé počátkem letošního roku, kdy rakovnická koalice vyjádřila souhlas s přestavbou bazénu na menší aquapark před pouhou kompletní opravou budovy. Navíc rozdíl v odhadovaných investicích činil třicet milionů korun.

„Bazén budeme opravovat na dalších zhruba třicet let, ten rozdíl mezi levnější a dražší variantou nebyl zas tak markantní," vysvětlil starosta Pavel Jenšovský. Ten už také dříve vysvětlil, že město nemůže celou investiční akci pokrýt úvěrem.

„Pečlivě jsme zvažovali, jaké by byly možnosti, kdybychom dotaci nakonec nezískali. Pokud bychom si vzali úvěr na celou částku, zmrazili bychom další investice v Rakovníku na několik let," reagoval tehdy na dotazy zastupitelů starosta města Pavel Jenšovský. Ten také odpověděl na dotaz lídra občanských demokratů v Rakovníku a bývalého starosty Zdeňka Nejdla. Tomu se totiž nezamlouvalo, že by mohl být bazén uzavřen. Navrhoval tak, aby město opravilo pouze střechu budovy, sám je také zastáncem levnější varianty rekonstrukce bazénu.

„Stavebně-technický stav samotné budovy je bídný. Týká se to nejen střechy, ale i betonu pod vanami, ale také i svislých konstrukcí. Z rozborů materiálů vyplývá, že betony jsou použity naprosto nevhodně. Při rekonstrukci pouze střechy jsou zde různá stavebně-technická rizika. Bude se muset sanovat mnoho dalších věcí. Například malý bazén je v relativně dobrém stavu, ochoz je ale velmi špatný. Rekonstrukce by se musela řešit kompletní výměnou," vysvětlil důvody, proč by bylo nevýhodné opravit na budově bazénu pouze střechu, projektant Viktor Drobný.

Nejstarší člen zastupitelstva města Miloslav Kubínek (ANO) v diskuzi připomněl historii, jak město bazén získalo do svého vlastnictví od TJ TZ Rakovník.

„V roce 2000 došly síly soukromému subjektu. Řešilo se, jestli tam bude bazén nebo sklad brambor. Nyní jsme v podobné situaci. Mám vážné obavy, že chyba se stala někde jinde. Jsou to důsledky situací, kdy bývalá občanská vybavenost se svěřovala do soukromých rukou. Město bylo jako jediné schopné udržet ji v jakémsi provozuschopném stavu. Tehdy byla situace velmi složitá. Jsem přesvědčen, že jsme schopni se i s touto situací vypořádat. Bude to vyžadovat určitou dávku štěstí na zisk peněz, zbytek by šel utáhnout z úvěru. Musíme udělat vše pro to, abychom se z této situace nějak dostali. Přikláním se k variantě B. Bazén opravujeme na několik desítek let dopředu, nikoliv na zítra. Doplňky jsou standardním vybavením," sdělil tehdy zastupitel a radní Miloslav Kubínek.