Důvod, proč město opravu mostu odkládá, je jednoduchý. V rozpočtu chybí peníze. Předběžně vyčíslené náklady se pohybují okolo částky čtyř milionů korun. A ty v kase města pro rekonstrukci nejsou.

Přes most vede jediná přístupová komunikace do zmíněného sídliště a také dále do fotbalového areálu Tatran Rakovník. Pokud by se zřítil, místní by se nemohli dostat do svých domovů.

„Stav můstku na jediné přístupové silnici do Šamotky se bez nutné opravy postupně zhorší natolik, že silnice bude uzavřena pro veškerý provoz. K raritám městských závor přibude rarita další umělý ostrov Šamotka," napsal na webu Rakovnického deníku čtenář Jaromír Tupý.

Podle starosty města Rakovníka Zdeňka Nejdla (ODS) však žádné bezprostřední riziko zřícení mostu nehrozí, vedení rakovnické radnice chce opravu naplánovat na příští rok.

„V současné době uvažujeme o tom, že realizace rekonstrukce by se uskutečnila na počátku příštího roku, nyní bychom udělali pouze výběrové řízení. Taková je nyní úvaha rady města," informoval Zdeněk Nejdl a už dříve k tomuto řekl: „Stav mostu nás trápí, je to ale otázka peněz a zdrojů. Doufám, že se objeví nějaký dotační titul na získání peněz, a nebo že se nám podaří zakázku vysoutěžit za daleko nižší cenu."