Návrh na vystoupení ze SMOR odsouhlasili rakovničtí zastupitelé na svém posledním zasedání, a to jedenácti koaličními hlasy.

„Neznamená to, že bychom se chtěli vzdát solidarity k menším obcím, ale současný systém svazku považujeme za překonaný," řekl Pavel Jenšovský (ČSSD), starosta města. Ten však ještě zmínil, že pokud by došlo k vytvoření jednoho svazku, tedy ke sloučení Svazku měst a obcí Rakovnicka spolu se Svazkem pro dopravní obslužnost, o čemž se už v minulém roce několikrát spekulovalo, město Rakovník by členem takového svazku zůstalo.

„Starostové mohou přicházet na naše odbory a vždy se jim dostane rady, a to bez ohledu na to, zda jsou či nejsou členy Svazku měst a obcí Rakovnicka," reagoval starosta Pavel Jenšovský na výtku opozičního zastupitele Luďka Štíbra, který sdělil, že myšlenku vystoupení ze SMOR nepodpoří i z toho důvodu, že Rakovník působil jako metodický. „Kromě toho je zde spousta nejasností, na Příbramsku dokonce zakládají svazek města a obcí," nechal se slyšet Luděk Štíbr.

Právě vystoupení města ze SMOR se pokoušeli oddálit opoziční zastupitelé. Podle nich má město na rozhodnutí o opuštění svazku čas do září, navíc příspěvek na letošní rok je již zaplacen.

Předseda Svazku měst a obcí Rakovnicka a také opoziční zastupitel Zdeněk Nejdl (ODS) právě na posledním zasedání rakovnických zastupitelů požadoval, aby se rozhodnutí o vystoupení ze Svazku měst a obcí Rakovnicko (SMOR) projednávalo až v červnu. Vedení svazku by totiž mohlo reagovat na požadavky města a také zvážit jeho možnou novou výši ročního příspěvku.

„Chtěl bych, aby svazku byl dán prostor, aby mohl vše projednat včetně ekonomické situace a možné výše příspěvku. Umím si představit, že by město přispívalo například částkou dvě stě tisíc korun," nechal se slyšet Zdeněk Nejdl. Ten ještě zmínil, že sloučení SMOR se Svazkem dopravní obslužnosti je zatím v nedohlednu. Členské obce zmíněných svazků totiž s fúzí nesouhlasí.

„Závěr z diskuze je zatím takový, že starostové mají zájem, aby Svazek měst a obcí Rakovnicka dál fungoval, i třeba bez města Rakovníka," sdělil Zdeněk Nejdl na posledním zasedání.

„Je čas, ze svazku můžeme vystoupit do konce září. Diskuze ještě nikdy ničemu neuškodila," reagoval opoziční zastupitel Jan Švácha (Společně pro Rakovník).

Odložení vystoupení města Rakovníka požadovali také členové hnutí Město pro vás.

„Čas tady ještě je, samozřejmě jeden funkční svazek by byl lepší. Za hodně peněz je to málo muziky, šest set tisíc korun je dost. V hnutí Město pro vás jsme dospěli na částku dvě stě tisíc korun na zachování svazku," reagoval Miroslav Koloc z hnutí Město pro vás.

„Počkal bych na odezvu orgánů ze svazku, nic nás v současné době netlačí," doplnil Ivo Trešl (Město pro vás).

Že k odložení rozhodnutí o vystoupení města ze SMOR ale nedojde, bylo patrné už z výstupu radního Miloslava Kubínka (ANO).

„Zapomínáte na to, že problémy obcí řešíme i tak, že vykonáváme přenesenou působnost. Pokud se ti dva pánové (předseda SMOR Zdeněk Nejdl a předseda Svazku pro dopravní obslužnost Jiří Loskot, pozn. red.) nedohodnou, tak nevím, jestli je tím k dohodě přimějeme. Chceme integrovanou skupinu sloučenou do jednoho svazku. Nevidím důvod, proč bychom měli něco měnit či zdržovat. Pánové mají čas, aby se podle našeho usnesení zařídili," reagoval v závěru debaty na zasedání zastupitelů radní Miloslav Kubínek.

Jak hlasovali: 
Pro odložení zprávy: ČSSD: Jiří Ludačka, ODS: Václav Laňka, Zdeněk Nejdl, Luděk Štíbr, Společně pro Rakovník: Jan Švácha, Milan Zimmermann, Město pro vás: Miroslav Koloc, Ivo Trešl, Oldřich Kronich, Anna Caithamlová.
Vystoupení ze SMOR (původní návrh): ČSSD: Pavel Jenšovský, Michal Kotál, Ivo Maroušek, Ludvík Vožeh, ANO 2011: Miroslav Samaš, Miloslav Kubínek, Jan Bretšnajdr, KSČM: Vladimír Kvasnička, Eva Kašová, Ondřej Hoffman, Rakovník v pohybu: Václav Čermák.