Důvod? Veškeré spekulace o ceně pozemků uťaly znalecké posudky. Z nich vyplynulo, že rozdíl mezi pozemky, které město převede do vlastnictví České republiky ministerstva obrany a těmi, které získá, je šedesát tisíc korun. Směnu pozemků odsouhlasili na svém posledním zasedání rakovničtí zastupitelé.

O směně pozemku v areálu se jednalo poslední dva roky. Jaké pozemky město získá do svého vlastnictví výměnou za ty uvnitř vojenského areálu?

„Město Rakovník směnou získá pozemky v okolí objektu. Jedná se o pozemky, které jsou v územním plánu vedené jako veřejný prostor, tedy se jedná o komunikace a podobně," reagoval už před časem na dotaz Rakovnického deníku Ivo Žďánský, vedoucí Odboru správy majetku Městského úřadu Rakovník. Ten zároveň dodal, že se jedná například o pozemky nacházející se mezi útvary.

Ve vojenském areálu vlastnilo město Rakovník pozemky o celkové rozloze zhruba 1,4 hektaru a armáda městu za pozemky platila úhradu ve výši tři sta padesát tisíc korun.

Exstarosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS) se pak několikrát nechal slyšet, že město se pokoušelo s armádou směnit pozemky už dříve, tedy před rozhodnutím zrušení vojenské posádky v Rakovníku. Nikdo tehdy ale na výzvu směny nereagoval.

Směnu pozemků rakovičtí zastupitelé již schválili na listopadovém zasedání. Tehdy se hodně diskutovalo také o tom, zda by si přece jen nemělo město pozemky uvnitř areálu ponechat. Jako pojistku, pro případ, že by vojenská posádka v Rakovníku nebyla. Diskuzi na toto téma tehdy rozvířil před hlasováním právě o směně pozemků opoziční zastupitel Ivo Trešl (Město pro vás). S jeho názorem souhlasil také opoziční Jan Švácha (Společně pro Rakovník).

„V roce 2018 může být ministrem obrany zcela nikdo jiný. Myslím, jestli by nebylo vhodné se směnou ještě vyčkat, nebo nepodepsat s Armádou České republiky nějakou smlouvu. Přeci jen pozemek je jakousi pojistkou v tom, co se bude a areálem dít. Zatím máme jen přísliby. Indicií je čím dál více, ale byl bych s tím opatrný," nechal se slyšet na listopadovém zasedání Ivo Trešl.

Jenže důvod, proč armáda chtěla s městem směnit pozemky, je v následných investicích.

„Ne všechny pozemky v areálu patří armádě, oni potřebují, aby mohli do areálu investovat a realizovat úpravy, být vlastníky pozemků," vysvětlil v reakci na slova Iva Trešla zastupitelům Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníka, který byl po nástupu do funkce pověřen radou města, aby jednal o návratu vojáků s armádou a ministerstvem obrany. Vyjádření místostarosty města stačilo k rozehnání pochybností.

Ministerstvo chtělo směnu už dříve

Armáda České republiky požadovala směnu pozemků několikrát v průběhu loňského roku. Ovšem rakovničtí zastupitelé tehdy odpovídali jasným ne.

Proč?

Jak jsme již zmínili v úvodu, pozemky uvnitř vojenského areálu sloužily jako mocná „páka", se kterou mohlo vedení města do jisté míry ovlivnit, jak bude naloženo s opuštěným vojenským areálem. Tehdy už se sice v kuloárech objevovaly zprávy, že by se do Rakovníka mohla vrátit vojenská posádka, jenže oficiální informace nikdo nepotvrdil.

„Můj názor z předešlého zasedání zastupitelstva se nezměnil. Jsem pro to, abychom si pozemky v areálu kasáren zatím ponechali, dokud nebudeme mít zcela jasno o osudu kasáren," řekl tehdy starosta Pavel Jenšovský.

V podobném duchu tehdy hovořil i místostarosta města Miroslav Samaš (ANO). I on byl proti směně pozemků. V polovině roku jednal Miroslav Samaš s ministerstvem obrany a vedení armády, aby se do Rakovníka přijeli podívat, jelikož se jedná o zmodernizovaný areál odpovídají požadavkům dnešní doby.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) pak do Rakovníka přijel spolu s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky Josefem Bečvářem počátkem září.

„Armáda tato kasárna potřebuje, protože jsme v jiné bezpečnostní situaci a jsme také v jiné situaci, co se týče počtu vojáků. Chceme totiž přijímat více vojáků už i v tomto roce, ale i v následujících letech. Chceme mít také početnější aktivní zálohy. Máme řadu dalších plánů, a proto potřebujeme zázemí, které nám rakovnická kasárna mohou poskytnout," nechal se slyšet po jednání s rakovnickými zastupiteli a vedoucími jednotlivých odborů úřadu ministr obrany Martin Stropnický.

„Předpokládáme, že někdy v roce 2018 by byl už objekt plně oživený a už by zde bylo i panem ministrem zmiňovaných zhruba šest set vojáků. Zatím zde může být umístěna například malá posádka, která se bude o areál starat," nechal se slyšet náčelník Josef Bečvář.