Rakovničané od roku 2020 za svoz komunálního odpadu zaplatí nově 720 korun místo současných šesti set. Přední představitelé města rozhodli o zdražení poplatku kvůli rostoucím nákladům. „Naposledy se poplatek za svoz komunálního odpadu upravoval v roce 2013. Výpočet poplatku navíc kopíruje tu nejnižší hranici možného zvyšování,” sdělil starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS) s tím, že v současné době město Rakovník za svoz komunálního odpadu, svozu odpadkových košů a provozu sběrného dvora platí zhruba 13,3 milionu korun.

Současná podoba webových stránek města Rakovník.
Web města se dočká konečně modernizace

Zdražování poplatku za odpad není podle slov starosty města poslední. Vláda připravuje zákon, který je zatím v prvním čtení a na základě něhož dojde k uzavírání skládek a odpad se bude likvidovat jiným způsobem - ve Středočeském kraji by měla být vybudována spalovna odpadu u Mělníka.

„Toto by měl být první krok, aby následné zdražení nebylo tak drastické,” sdělil ještě Luděk Štíbr a jedním dechem dodal: „Mám ohlasy od Rakovničanů, že zdražení jim nepřipadá nijak rapidní. I okolní města zvažují zvýšení ceny za svoz odpadu.”

Proti zdražení se postavili jako jediní rakovničtí komunisté. „Šest set korun je ještě únosné. Problém to bude u sociálně slabších,” nabádal Vladimír Kvasnička s tím, aby město poplatek nezvýšilo.

Koncert vítězů Soutěže Nadace Bohuslava Martinů 2018 v Heroldově síni.
Heroldova síň hostila koncert vítězů Soutěže Nadace Bohuslava Martinů 2018