Můžete být konkrétnější?

Realizovala se u nás výstavba kanalizace a stavěla se čistírna. Bylo to hodně práce. Nebylo možné si nevšimnout, jak byla naše obec rozkopaná.
Řidiči museli protrpět omezený silniční provoz. Ale zvládli jsme to. Měl jsem z toho větší obavy, ale zvládli jsme to. Ještě tu jsou nějaké resty k dodělání, ale s tím se u tak náročné stavby prostě počítá.

Když byste se vyjádřil v procentech, kolik je v tuto chvíli na kanalizaci napojeno občanů?
Řekl bych, že necelých třicet procent. Začali se napojovat v listopadu. S napojením souhlasili všichni a většina tvrdí, že až bude hezky, že se také napojí. Tak uvidíme.

Není si možné nevšimnout vyčištěného rybníka, který najdeme přímo v obci…
Ano. Mohli jsme se do toho pustit díky dotaci z Evropské unie. Vybagrovali jsme bahno a opravili a zpevnili hráz, která se trhala, a břeh, který se sesouval. Vše podemílala voda.

Je něco, co vás trápí?
Mementem je pro nás vyrabování objektů bývalého zámeckého hospodářského dvora. Už několik měsíců tam zatéká. Podle našich informací řeší případ kriminální policie.
Jeho nový vlastník odvezl nejprve železo a pak i nejcennější dřevěné konstrukce. Za ty se prý platí velké peníze. Kdyby někdo chtěl střechu skutečně opravit, stačilo by vyměnit pár trámů a dát nové latě. Řekl bych, že tak ze tří čtvrtin bylo dřevo zachovalé. Všechno, co bylo zdravé, vyřezali. Tu část krovu, která byla propadlá a shnilá, na místě nechali. Co já vím, tak rakovnický odbor památkové péče podal tehdy trestní oznámení na neznámého pachatele.

Co dál? Je nějaké řešení?
V tom, co se bude dít dál, nejsem optimistický. Je to soukromý objekt a sama obec moc možností, co dělat, nemá. Pravděpodobnost, že stavby budou zrekonstruované, když jsou teď bez střech, je malá.

Jaký z toho máte pocit?
Máme zlepšovat vzhled obce a přitom v jejím centru máme ruinu, se kterou nemůžeme nic dělat. Je nám líto velkých škod na tesařských konstrukcích z 18. a 
19. století. Ty jsou nevratné.

Jaké máte plány pro letošní rok?
Chceme podat žádost na dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení. Je už ve špatném stavu. Kryty na lampách nedrží. Už se nedají opravit, protože se některé už ani nevyrábí. Zkusíme si podat žádost o dotaci a pokud nevyjde, tak jejich výměnu budeme muset začít realizovat postupně sami z našeho rozpočtu.

V pondělním vydání Rakovnického deníku se v pokračování rozhovoru s Bohuslavem Řezníčkem dozvíte, proč obec musela pořídit svozové auto, štěpkovač a desítky kompostérů.