Klání se tentokrát zúčastnila čtyři družstva: z obce Drahouš, Kolešovice, Kolešov a Podžbánsko. Za Podžbánsko bojovali zástupci Krupé, kteří vloni Krakovecký meč vyhráli, proto na ně letos připadl úkol klání uspořádat. Podle starosty Jana Klátila to vlastně nebylo ani příliš složité: „Klání připravujeme už potřetí, takže máme své zkušenosti. Včera jsme vše připravili a ráno to sem navezli. Soutěží dobrovolní hasiči."

Ti i ostatní borci a mezi nimi i ženy si museli poradit například s rozborkou a sborkou samopalu. Všech sedm členů z každého družstva se postupně vystřídalo u stolu. Liší zbraň rozebrali a sudí sestavili a to před tím viděli správný postup jen jednou a většina z nich i poprvé. Stejně tomu bylo i u zásobníku.

Před tím se v prvních dvou disciplínách se proběhli trochu více. Nejprve napochodovali pokud možno jako vzorní vojáci před „šarži" Romana Skamene. Z toho se pak vyklubal plukovník. Pochod každé jednotky jaksepatří ohodnotil a přidělil body. V druhé disciplíně si „vojáci" museli poradit s ošetřením a přesunem zraněného. Vše se plnilo samozřejmě na čas a žádná disciplína nebyla předem nikomu známa, takže se nikdo na ni nemohl připravit. Soutěžící si jen den před tím zavolali, že se sejdou v určitou hodinu, jako v Kolešovicích. Odtud přijeli samí ostřílení bojovníci pouze s jedním nováčkem.

V Krupé se sešli večer před tím. Své ambice v soutěži nechtěli dopředu prozrazovat: „Zatím jsme na začátku, takže uvidíme, ale líbí se nám tady. Zatím nejlepší disciplína byla rozebírání zásobníku. Horší to bude asi se samopalem. Už jsem rozebíral asi dvě zbraně, ale nedal jsem je dohromady, ale snad to dobře dopadne," řekl David Trnka.

Klání o Krakovecký meč pravidelně pořádá Svazek měst a obcí Rakovnicka. Letos to bylo už podvanácté. „Sněm tuto akci schválil v rozpočtu. Náklady na ní vyjdou zhruba na sedmdesát tisíc korun. Spolupracujeme s agenturou Armiger. Ceny pro všechny soutěžící věnoval Královský pivovar Krušovice a Procter & Gamble. Rakona. Další ceny jsme ještě nakoupili. Ten, kdo vyhraje, získá putovní cenu Krakovecký meč a může si jako první vybrat ze všech cen," popisoval za svazek Zdeněk Neidl.

O chvíli rozptýlení se postarala Vanda Gregorová s fenkou Brendou při dog dancingu. Hrála hudební skupina Mustafo.

Zvítězilo družstvo z obce Kolešovice. Spolu s krakoveckým mečem, který budou rok střežit, vyhráli ještě pořádání klání v příštím roce. A jak to vlastně bylo letos s krakoveckým mečem? A proč se Krupá proměnila v tajnou základnu speciální jednotky ČSLA? O tom vypráví tenhle příběh:
Na sklonku 2. světové války Adolf Hitler vydal rozkaz využít všechny možné zbraně, které by dokázaly zvrátit průběh války a dosáhnout tak konečného vítězství. Tímto úkolem byla pověřena Vůdcova tajná speciální jednotka Ahnenerbe, která se zabývala zkoumáním paranormálních jevů a hledáním tajemných historických artefaktů.
V 70. letech minulého století Rusové rozluštili tajné dokumenty této jednotky a zjistili, že těsně před dobitím Berlína v roce 1945 byla jednotka Ahnenerbe poslána časoprostorovou bránou, kterou objevili kdesi v Arktidě, neznámo kam.
Napříč časem a prostorem hledali tajemný artefakt, který byl v dějinách znám jako krakovecký meč. Tento artefakt však byl objeven vojenskou rozvědkou Československé lidové armády.
Do Krupé přijel v sobotu pověřený velitel jednotky na kontrolu stupně připravenosti s tím, že nejlepší družstvo bude mít tu čest strážit krakovecký meč před vetřelci z minulosti.

Výsledky klání:

1. Kolešovice
2. Poddžbánsko
3. Drahouš
4. Kolešov