Na Seneckou horu povede „červená"
Na rozhlednu na kótě Senecká hora se dostanete snadno z Pavlíkova, z opačné strany, tedy ze Sence, už o dost obtížněji. Cesta vedoucí ze Sence kolem zdejšího rybníka až na Seneckou horu je zarostlá nálety a křovisky. Podle pavlíkovského starosty Truxy však budou muset Pavlíkovští věc řešit se Seneckými. „Klub českých turistů plánuje odbočku červené značky z Lubné přes Senec až k rozhledně," sdělil starosta.

Slavnostního otevření rozhledny se zúčastní nejen zástupci Středočeského kraje, ale také Regionálního operačního programu Střední Čechy.

„Kdo se slavnostního zahájení zúčastní, zatím není jisté, ale máme přislíbenou účast pavlíkovského rodáka Jiřího Anderleho, jenž by se měl nejen zúčastnit slavnostního přestřižení pásky, ale rovněž již avizuje v rozhlase a podobně setkání přátel jeho pořadu Láska za lásku (vysílá se téměř dvacet let, pozn. red.) v Galerii Jiřího Anderleho v Pavlíkově," informoval starosta městyse Pavlíkov Miroslav Truxa. Po přestřižení pásky se nejspíše jako první do kraje rozhlédnou právě pozvaní hosté a také vedení městyse Pavlíkov, poté budou moci do vrchních pater vystoupat i další zájemci.

Poté by se všichni měli podle starosty městyse Pavlíkov přesunout právě do galerie, kde bude přichystán další program a i malé občerstvení. Na dvoře budou připraveny stoly a lavice, měla by zde hrát také živá hudba. 

„Přijít může kdokoliv, bude zde také občerstvení. Při této příležitosti je také domluveno, že budou v okolí galerie umístěny poutače na otevřené muzeum historických motocyklů Ivo Šarlingra," doplnil informace starosta městyse Pavlíkov Miroslav Truxa.

Od slavnostního otevření, tedy druhého května, bude rozhledna otevřena následně každý den od devíti do osmnácti hodin, a to až do 31. října. Během zimních měsíců bude pak rozhledna pro návštěvníky uzavřena. 

„Je to rozhledna s volným přístupem, tudíž se zde žádné vstupné vybírat nebude. Ráno pověřená osoba rozhlednu otevře, večer pak zkontroluje a uzavře. Takového pracovníka v současné době hledáme," řekl starosta Miroslav Truxa.

Rozhledna se nachází na kótě Senecká hora v nadmořské výšce 506 metrů nad mořem a je součástí projektu „Turistická stezka s rozhlednou v Pavlíkově". Stezka dlouhá zhruba 4,5 kilometru propojila město Rakovník s Pavlíkovem a kopíruje historickou cestu, kterou využívali obyvatelé Pavlíkova při cestě do Rakovníka. Hned v Pavlíkově můžete navštívit v budově úřadu stálou expozici ve výstavní síni známého a uznávaného grafika Jiřího Anderleho či o kousek dále muzeum starých motocyklů.

Celková výška rozhledny je 21,55 metrů, první vyhlídková terasa se nachází ve výšce 7,8 metru, druhá pak ve výšce 18,7 metru. Výstavba začala v srpnu 2014 a dokončena byla v březnu letošního roku. Celkové náklady na její realizaci činily 5,7 milionu korun.

V okolí rozhledny bude také nainstalován mobiliář, tedy šest laviček a tři odpadkové koše. Ty zde pak zůstanou.

Něco málo z provozního řádu:
Turistická rozhledna slouží veřejnosti bezplatně a nemá žádnou obsluhu.
- Vstup na rozhlednu je možný výhradně na vlastní riziko a vlastní nebezpečí.
- Počet návštěvníků na rozhledně je omezen na čtyřicet osob.
- Přístupná bude od 1.4. do 31.10. denně od 9 18 hodin.
- Vstup na rozhlednu je zakázán za silného větru, silného deště a bouřky či krupobití, za husté mlhy a silného sněžení, za námrazy a sněhu na schodišti či podestách a vyhlídkových plošinách. Dále je zakázán vstup osobám podnapilým nebo pod vlivem návykových či jiných omamných látek. Na rozhlednu je také zakázán vstup se zvířaty.
- Na rozhledně je zakázáno stanovat a nocovat, a to i v blízkosti rozhledny (okruhu 50 metrů).