Uhrovic mlýn je otevřený pro veřejnost už třetí sezonu, ale slavnostní ráz mělo zahájení sezony letos poprvé. Proč, vysvětlila majitelka mlýna Romana Durlínová: „Letos se nám poprvé narodilo plno mláďat, proto jsme je chtěli společně přivítat a oživit to tu hlavně pro děti. Letos poprvé také otvíráme občerstvení." Vítání mláďat bylo vlastně hlavním bodem programu. Ale kromě toho tu na děti čekaly různé soutěže, pečení buřtů u táboráku nebo svezení na velbloudovi po louce.  V jedné z z prostorných budov příjemně hřál oheň v krbu. Kolem nabízeli řemeslníci své zboží na minijarmarku, například háčkovaná zvířata nebo mošty či medovinu. Kdo chtěl něco na zub, mohl si dát domácí koláče, kávu či čaj. Součástí akce byl i bazárek dětského oblečení.

Pro dobrou náladu zahrála v podvečer rakovnická kapela Pojďme se napít. Kdo se na vítání mláďat do mlýna nedostal, může tam zavítat další dny. Otevřeno je během sezony každý den od 10 do 20 hodin. V plánu je i zakončení sezony v září. Odchovat velbloudí mládě se v Uhrovic mlýně podařilo potřetí. Je to celkem vzácné, protože v zajetí se to běžně nestává. Zřejmě je rodičovský pár na Uhrovic mlýně spokojený, protože měl zatím pravidelně každý druhý rok mládě, přitom velbloudice je březí třináct měsíců.

Rodiče jsou mladí, teprve devítiletí. Běžně se velbloudi dožívají čtyřiceti let. První mládě samice porodila velmi mladá a nepřijala ho. I přes veškerou snahu chovatelů odchovat mládě na lahvi, nakonec uhynulo. Druhé mládě, samec, se nesneslo s otcem, proto muselo jít jinam. Třetí je samice, takže se snad snesou. Velbloudi jsou nenáročná, drsná zvířata. Jsou ustájeni venku celý rok. Potřebují pouze přístřešek. V zimě jim naroste hustá srst, takže i když měli k dispozici stáj, nechodili do ní. Dokonce se váleli ve sněhu.

„Jsou zvyklí na tvrdší podmínky, i na minus padesát stupňů. U nás je jim teplo," podotkla Durlínová. K výživě jim stačí jen pastva a seno. Sežerou méně než koně. Stejně méně i vypijí. Dokáží si v těle udělat zásoby na několik dní.

Na velbloudech se dá jezdit stejně jako na koních. Jaroslav Durlín s nimi dosáhl rychlosti i šedesát kilometrů v hodině. Jinak jsou to, oproti ostatním, klidná zvířata. Jen v době říje musí pan Jaroslav ukázat samci Efendymu, kdo je tady autoritou. Jinak s nimi jezdí na dětské dny a další akce.

Do mlýna se tato pro náš kraj exotická zvířata dostala trochu zvláštním způsobem, a to kvůli pštrosům. „Maminka manžela dostala pštrosy. Chtěli jsme je vyměnit v cirkusu u Berouska za něco jiného. Při výměně tam otec manžela uviděl mláďata vzácných dvouhrbých bílých velbloudů. Nadchl se pro ně a spolu s manželem je jako půlroční odkoupil," popisovala cestu velbloudů do Uhrovic mlýna Romana Durlínová.
Kromě velbloudů, kteří jsou opravdu nepřehlédnutelní, ve mlýne ještě žije kráva Pampeliška, plemene Jersey, či shirský kůň Brego, což je největší plemeno na světě. Další obyvatelkou je slezský norik, kobyla Elie. Od těchto dvou koní chtějí majitelé získat hříbě.

Dalším trochu exotickým zvířetem je lama Bedříšek. I on by měl dostat partnerku, aby se chov lam ve mlýně rozšířil. Hlavně děti určitě zaujmou poníci – otec Jurášek, matka Rozárka a nejmenší, nedávno narozená Amálka.

Po svém a v pohodě pobíhala po mlýně vietnamská prasnice Fanča. Partu zvířecích obyvatel doplňují ještě psi a kočky.

„Kromě toho ještě začínáme s chovem terarijních zvířat, jako jsou ještěrky a hadi," vypočítávala Romana Durlínová.