Rakovník – Celkem devět tanečnic z country taneční skupiny Lentilky, která tancuje v Domě dětí a mládeže v Rakovníku, bojovalo na mistrovství Německa v line dance Berlin Open. Mistrovství je totiž jedna z mnoha kvalifikačních soutěží pro mistrovství světa 2016. To se tentokrát odehraje v lednu 2017 v Liberci v Babylonu. Je jasné, že účast na něm si Lentilky nechtějí nechat ujít, proto sbírají kvalifikační body.

A to se jim tentokrát povedlo. V těžké konkurenci mezi více jak dvěma sty padesáti tanečníky z celé Evropy Rakovničtí vyhráli jako vždy v kategorii týmy, která bývá jen okrajovou záležitostí, takže vítězství patří pravidelně Lentilkám. Naopak silně obsazená byla kategorie jednotlivců. I tady rakovnické Lentilky uspěly. Do finále se protancovalo osm z devíti děvčat.

Nejlépe pak zabodovaly Nikola a Kristýna Molendovy a Tereza Řežábková, které se do finále dostaly ve všech šesti soutěžních tancích. Nikola Molendová vyhrála ve dvou finálových tancích. V jednom obsadila druhé, v jednom čtvrté místo. V celkovém součtu se dostala na třetí místo stejně jako Tereza Řežábková. Tereza Hvězdová skončila pátá. Ostatní skončily do desátého místa.

„V polce se nenechaly Lentilky jako správné tanečnice z Čech zahanbit a obsadily téměř celé finále. Stejně úspěšné byly dívky i v novelty, což je tanec s divadelním prvkem. Dá se to přirovnat k show provedení moderního tance," vysvětloval jeden z vedoucích Lentilek, Jiří Pšenčný. Podle něj si Lentilky budou dlouho v Německu pamatovat. Ještě než dotancovaly v kategorii tým, vedoucí soutěže jim vysekl poklonu. Napsal na lístek „páni!" a otočil ho na tanečnice.

Tanečnice bojovaly v kategorii Newcomer, a to ve věku do osmnácti a nad osmnáct let. Mezi dospělými tančily už zmiňované Nikola a Kristýna Molendovy. Do osmnácti let bojovaly Andrea Lexová, Aneta Hrabalová, Adriana Hejdová, Lucie Parkmanová, Tereza Hvězdová, Tereza Řežábková, Lenka Hecklová.
„Desátá dívka bohužel musela zůstat doma, protože si při tréninku poranila koleno. Kde získá kvalifikační body, v tuto chvíli není jasné. Stejně dopadla už v Německu tanečnice z Písku, proto zřejmě pojedou společně do Belgie či Litvy," plánoval Pšenčný.

Ve finále se Lentilky popasovaly s Němci, Francouzi, Švédy, Švýcary, Dány a Holanďany, Španěly i Litevci. Z Čech do Německa vyjela velká výprava: soubory z Břeclavi, České Lípy a Písku. Celkem čtyřicet tři Čechů znamenalo druhou nejvíce zastoupenou zemi.

Celé výpravě drželi palce tanečníci a vedoucí i doma a byli pěkně napnutí. Dlouho totiž nedostávali žádné výsledky. „Já už se smířila s tím, že nic nebude, a najednou to přišlo. Moc jim gratuluji. Krásné byly i postupy do finále. Myslím, že je úplně jiné soutěžit za hranicemi. Lentilky si to vyzkoušely a určitě jim zase stouplo sebevědomí," mínila za všechny vedoucí skupiny Blanka Pšenčná.

Když už konečně porotci vyvěsili výsledky soutěže na nástěnku, všechny dívky rázem přešla i chuť na pizzu, které se před tím nemohly dočkat.

Kristýna Molendová bere účast na mistrovství v Německu jako novou zkušenost. „Bylo to něco jiného, než tancovat v Čechách. Potkaly jsme se s jinými soutěžícími. Tančily jsme na obrovském prostoru, což mě i trošičku rozhodilo, ale v semifinále už to bylo v pohodě. Vydala jsem ze sebe maximum a to se mi vyplatilo," zkonstatovala Kristýna. Ta, jak na ni ostatní prozradili, řekla, že po prvním tanci už nenastoupí, ale pak se vybičovala a protancovala se až do finále. Se sestrou Nikolou se navzájem podporovaly. „Byly jsme asi více nervózní než v Česku, ale podporovali jsme se navzájem i mezi tanečníky z jiných zemí. Rivalita tam žádná nebyla," řekla Nikola.

Jak tanečnice přiznaly, lépe se jim tančilo v týmu. „S holkami se známe už plno let. Navzájem se podporujeme. Když jedna něco zkazí, podržíme ji a uklidníme. V jednotlivcích je tam každá sama za sebe," popisovala Andrea Lexová.

Poprvé v kategorii Newcomer tančila Tereza Hvězdová. „Měla jsem ještě větší stres, než v kategorii před tím. Nejhorší je úplně první nástup. Pak ve finále je to o mnoho lepší," svěřila se Tereza.

V nejbližší době Lentilky čeká mistrovství ČR v květnu, kde jako vždy počítají s hojnou účastí tanečníků z celé skupiny. Dále v září pokračuje pro účastnice mistrovství světa kvalifikace v Rakousku a v listopadu známé Czech Open v Písku. V této chvíli mají Lentilky dobře našlápnuto, pokud vše dobře dopadne, v lednu 2017 odjedou na mistrovství světa do Liberce.

Lentilky na soutěžích finančně podpořilo město Rakovník a řada dalších sponzorů. „Bez jejich podpory by to nebylo možné, proto všem, kteří nás podpořili, děkujeme," uzavřel Jiří Pšenčný.

Kategorie Newcomer:

Tanečníci soutěží v šesti tancích:
cha-cha, polka, waltz, funky, novelty a smooth.
Ke každému tanci se tanečnice musely naučit jinou techniku, což je největší posun, protože doposud tančily převážně country. Každý tanec trvá dvě minuty. Mezi tím má soutěžící jen tři minuty na převlečení a musí přejít například z waltzu na cha-chu. Tančí se pokaždé v kovbojských nebo vysokých šněrovacích botách. Pokud to tanečník nestihne, porota nečeká.