„V současné době je uliční sgrafitová fasáda velmi poškozena a musí být opravena, aby nedošlo k jejímu k dalšímu poškození a nevratnému zániku," sdělila důvod oprav mluvčí radnice Alida Štulajterová.

Restaurátorské práce na Samsonově domě potrvají asi dva měsíce, přičemž zahájení prací závisí přímo na restaurátorovi Janu Turském. Nejpozději by však mělo být hotovo do konce letošního října.

Rekonstrukce prostoru před městskou knihovnou Na Sekyře v Rakovníku.
OBRAZEM: Místo koní stojí bagr

„Teď mám plnou sezonu, ale během čtrnácti dní bych měl mít na Samsonově domě postavené lešení. I jeho stavbu si chci sám pohlídat, záleží mi na všech detailech i celkovém přístupu k věci. Byl bych tedy rád, kdyby tam za těch čtrnáct dní lešení opravdu stálo, abych mohl s prací začít během první půlky července. Když nebudou žádné zádrhele a vše půjde dobře, samozřejmě. Jde o to, že technologie jsou vápenné a já bych se nerad dostal k hydrofobním úpravám (úprava, která odpuzuje vodu, usnadňuje čištění a zvyšuje odolnost pozn. red.) až v závěru, když už by mohlo hrozit špatné počasí," vysvětlil Jan Turský.

Odbornou restaurátorskou zprávu schválenou pracovníky Národního památkového ústavu, která je pro zahájení prací potřebná, si zpracovával Turský sám.

„Mám připravený návrh, který jsem konzultoval s památkáři a architekty. Snažil jsem se také dohledávat co nejvíc o historii domu, přípravu tedy beru velice vážně. Už jen pro to, že jde o jediné sgrafito v Rakovníku. Například voják, který je na sgrafitu dodnes docela dobře patrný, je dle mého velmi ojedinělý a krásný, stejně jako celá tato technika," uvádí Jan Turský.

Ukázka z činnosti oddílů a klubů Základní kynologické organizace Rakovník.
Zuzana Jahodová: Není pravda, že starého psa novým kouskům nenaučíte

Sgrafito je nástěnná technika, která vznikla v období renesance, kdy zároveň zaznamenala největší úspěch. Dekorovala se jím vnější fasáda budov, ale užívalo se také jako výzdoba interiéru. Jeho technika je založená na principu škrábání vlhké omítky až na spodní vrstvu jiné barvy. Renesanční sgrafita na Samsonově domě ukazují výjevy ze života biblického Samsona.