„Budova je to určitě zajímavá a myslím, že by byla věčná škoda, kdyby zchátrala do takového stavu, že by byla nevyužívaná. Myslím, že je jen dobře, že se o tyto památky město zajímá a že se do nich investují peníze. Ne vše přece musí jít do silnic, chodníků a sportu," řekl Jakub Novotný.

Jako první etapu opravy budovy rakovnické sokolovny doporučil Odbor výstavby a investic Městského úřadu Rakovník odizolování spodní části budovy.

„Celková rekonstrukce sokolovny je tak nákladná, že město na ni v současné době nemá peníze," sdělil Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníka, a pokračoval: „Nyní jde o to, aby se zabránilo vzlínání vlhkosti, která tam v současné době je a která nejvíce poškozuje vnitřní a vnější omítku, ale také ohrožuje stav dřevěných podlah."

Podle vedení rakovnické radnice by odizolování spodního zdiva budovy mělo stát zhruba šest milionů korun.

Rakovničtí zastupitelé na svém mimořádném zasedání schválili podání žádosti o dotaci. Ze středočeského Fondu kultury a obnovy památek mohou získat maximálně osm set tisíc korun. Zbylou část investice bude muset následně doplatit město Rakovník ze své pokladny.

Ovšem v tuto chvíli není vůbec jisté, jestli oprava spodní části budovy začne ještě v letošním roce. Důvod?

Dosti dlouhý termín na vyhodnocení žádostí.

„Lhůta pro rozhodnutí o žádosti je stanovena od 1. dubna do 31. října," konkretizovala Andrea Strnadová, mluvčí rakovnické radnice.

V případě, že by Rakovničtí na dotaci dosáhli a byla jim přidělena v závěru na podzim letošního roku, mohla by oprava začít až v příštím roce. Dílo musí být totiž hotové nejpozději do jednoho roku od podepsání smlouvy o poskytnutí dotace.

Projekt na celkovou rekonstrukci budovy sokolovny má k dispozici město Rakovník od roku 2011. Řeší se v něm především obnova fasády, střechy, výměna okenních a dveřních výplní, rekonstrukce sociálního zařízení a podobně. Jak již bylo zmíněno, celkové náklady se pohybují okolo čtyřiceti milionů korun.

„Bohužel, zatím nejsou signály, že by mohla být celková rekonstrukce realizována s pomocí dotačních titulů," připomněla znovu mluvčí radnice Andrea Strnadová.

Právě sokolovna v Rakovníku patří mezi architektonické skvosty ve městě. Najdete na ní celou řadu původních stavebních prvků. Ty však již dosluhují. Nedávno se v budově sokolovny dočkala oprav dřevěná podlaha, před pěti lety pak bylo kompletně vyměněno vstupní schodiště.

„To se stalo například u vstupního schodiště, kde se začalo propadat původní betonové lože. Toto schodiště nechalo město Rakovník během letních prázdnin opravit za cenu bezmála sto čtyřicet tisíc korun," komentoval před pěti lety výměnu schodiště Jan Polák, tehdejší mluvčí rakovnické radnice.

Rakovnická budova sokolovny byla postavena v roce 1914 a v téměř nepozměněné podobě stojí dodnes.